Haymana Otelleri
En uygun Haymana otel fiyatlarını bulun.
- Ana sayfa
- Haymana Otelleri
Bonjur Hotel Thermal & Wellness Club
Doktorun Oteli Termal
Ürofiz Termal Otel
Armada Grannos Thermal Hotel Convention Center
Haymana
Haymana, Ankara merkezin dışında kalan bir ilçedir. Çok eski uygarlıklardan beri yerleşim alanı olmaya devam eden ilçe; Hititlere, Frigyalılara, Perslere, Galatlı’lara, Roma ve Bizanslı’lara ev sahipliği yapmış. Anadolu Türkleşmeye başlayınca Türkmen ve Kürt aşiretleri ilçede yerleşime devam etmiştir.
Hayme Hatun’un Anadolu topraklarına gelmesi, burada yaşaması ve e harfinin zaman içinde düşmesiyle Haymana adını alan ilçe bugün genellikle sağlık turizmi amacıyla ziyaret edilmekte. Kaplıcaları ve sıcak yer altı suları ile ünlü olan Haymana, aynı zamanda güzel bir doğaya ve tarihi zenginliklere de sahiptir.
Haymana, konum olarak Ankara'nın güneyinde yer alıyor. Ankara merkezine 72 km uzaklıktadır. İlçenin komşuları Bala, Gölbaşı, Kulu, Cihanbeyli, Polatlı ve Gölbaşı İlçeleri’dir. Haymana Platosu içinde gelişen ilçede konaklama hizmetleri oldukça gelişmiştir.
Haymana’nın şifalı sularında sağlık bulurken aynı zamanda konforlu ve eksiksiz bir konaklama hizmeti alabilirsiniz. Restoranlar, fitness merkezleri, termal havuzlar, açık ve kapalı genel yüzme havuzları, oyun odası, çocuk kulübü ve çocuk oyun alanları, hamam, fin hamamı, sauna ve aklınıza gelebilecek tüm hizmetleri seyahatiniz sırasında bulabileceksiniz.
Ankara ilinin kaplıcaları ile ünlenmiş olan ilçesi Haymana'da tatil planınız varsa, erken rezervasyon fırsatlarından yararlanarak, en uygun fiyatlar eşliğinde Haymana Otelleri'nde konaklayabilirsiniz.
Haymana’ya Nasıl Gidilir?
Ankara’ya istediğiniz ulaşım alternatifi ile geldikten sonra 1 saatlik bir yolculuk ile ilçeye varabilirsiniz. Haymana Platosu oldukça düz yollardan ilçeye varmanızı sağlıyor. Kara yolu üzerinden özel aracınız ile rahatlıkla Haymana’ya varabilirsiniz. Özel araçların yanı sıra halk otobüsleri ya özel otobüsler sayesinde de ilçeye ulaşım sağlanmaktadır.
Haymana Çevresindeki Popüler Yerler
Haymana’nın kendi içerisindeki popüler yerlere alternatifler arıyorsanız ve Ankara’yı gezme fırsatınız varsa mutlaka çevredeki popüler yerlere uğramalısınız. Beypazarı, Gölbaşı, Hamamönü, Kızılcahamam, Nallıhan, Ayaş ve Güdül gibi ilçeleri de ziyaret edebilirsiniz. Bu ilçeler Ankara merkez hariç çevredeki en popüler lokasyonlardır.
Haymana’da Gezilecek Yerler
Sağlık hizmetleri ile olduğu kadar birçok tarihi ve doğal güzelliğe ev sahipliği yapan Haymana’da gezilecek yerlerin birçok alternatifi olduğunu bilmelisiniz. Merkezde yapabileceğiniz farklı, tarihi ve doğal güzellikleri ziyaret ederek yapacağınız farklı etkinlikler var.
Haymana Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı
Sakarya Meydan Muharebesi’nin bir bölümünü kapsayan alan milli park olarak Haymana’da ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Haymana seyahatinizde milli parka uğrayarak cumhuriyet tarihine yeniden bakabilirsiniz.
Haymana Merkez
Uluslararası Haymana Kaplıca Festivali ve Kültür Şenlikleri gittiğiniz dönemde düzenleniyorsa mutlaka katılmalısınız. Yıllardır geleneksel olarak düzenlenen bu festivalde yöresel lezzetlerden tadabilir, konserleri dinleyebilir ve keyifli vakit geçirebilirsiniz.
Haymana Cimcime Sultan Türbesi
İlçe merkezinde türbesi bulunan Cimcime Sultan’ın hikayesi gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmekte. İnsanların dua etmek için geldiği ve şifa bulabilmek için dilekte bulunduğu Cimcime Sultan türbesini Haymana seyahatiniz boyunca ziyaret edebilirsiniz.
Haymana Atatürk Evi
Atatürk’ün Haymana’da bulunduğu esnada kaldığı bina restore edilerek ve düzenlenerek turizme kazandırılmış. Çalış Köyü mevkiinde bulunan Atatürk Evi’ni ziyaret edebilir, kaldığı dönem ve büyük zafer hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Haymana’daki Tarihi Yapılar
Haymana Gavur Kalesi
Milattan önce 1600-1700 yıllarında Hititler döneminde yapılan Gavur Kalesi, Atatürk’ün isteği üzerine 1930 yılında Von Der Osten tarafından kazılmış. Bu yapı üzerinde belirgin bir şekilde gözüken tanrıça, tanrı ve insan kabartmaları Hitit Kabartmaları olarak biliniyor.
Gavurkale’nin doğusunda kalan yayla boyunca kireç taşından yapılmış sur kalıntılarına rastlanmıştır. Bu surlar Frig dönemi sur kalıntılarıdır.
Gavurkale’ye 8 km uzaklıkta bulunan Külhöyük ise Eski Tunç Çağı ve Hitit dönemi toplu yerleşimleri olarak belirlenmiş. Höyükte yer altı geçidi, sarnıç ve burç gibi yapılar ortaya çıkarılmış. Buradan çıkarılan bazı araç gereçler Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenmekte. Bir tür tapınak ya da idari bina olduğu düşünülen büyük bir yapı da gözlemlenebiliyor.
Haymana Tavuroğlu Kalesi
Demirözü mevkiinde bulunan Taburoğlu Kalesi ise bir tepe üzerinde kurulmuş olan tarihi bir yapı. Bizans döneminden kalma olduğu söylenen kalenin kalıntılarını ve taşlar üzerinde gözle görülebilen kabartmaları mutlaka görmelisiniz.
Haymana Papazın Evi
Papazın Evi 1906 yılında yapılan ve özel mülkiyete ait olan oldukça ilgi çekici bir nokta. Dışarıdan oldukça güzel bir mimari görüntüsü olan bu yapının eskiden çevrede yaşayan papazlardan birine ait olduğu düşünülüyor.
1895 yılında yapılan Taş Bina, Haymana Redif Taburu için silah ve mühimmat deposu olarak inşa edilmiş. Şu anda hizmet binası olarak kullanılan bina oldukça estetik bir yapıya sahip.
Haymana’daki Doğal Güzellikler
Haymana Kaplıcaları
Haymana ve doğal oluşumlar denildiğinde ilk akla gelen kaplıcalar. Kaplıcaların birçok hastalığa iyi gelen şifalı sular içermesi nedeniyle buraya yerleşen bütün uygarlıklar tarafından kullanılmış.
Kaplıcalar ve sıcak yeraltı sularının meşhur olmasını sağlayan özelliği bikarbonat, kalsiyum, sodyum, magnezyum ve karbondioksit içermesi ve kükürtlü olması. Kış aylarında bile 44 derecelik sıcak kaplıca sularına girerek rahatlayabilirsiniz.
Suyun içerisinde bulunan radyoaktif zengin bileşenler eklem ve kas hastalıklarında, sinir ve dolaşım sistemi hastalıklarında, kadın hastalıklarında ve hatta psikolojik rahatsızlıklarda iyileşmeyi tetikliyor. Su sıcaklığının kaynakta 44, havuzda 42 ya da 43,küvette ise 41 derece olduğu söyleniyor. Ankara’dan ve çevre illerden ziyaretçiler kaplıcalarda şifa bulmaya geliyor.
İstanbul Üniversitesi’nin 2017 yılında yapmış olduğu incelemeden sonra Haymana Termal Suyu, uluslararası tescilini alarak belgelenmiş. İlçe halkı tarafından Haymana kaplıcalarındaki suyun en şifalı ve en iyi termal su olduğu iddia ediliyor.
Haymana Göleti
Termal tesislerden sonra göletler en çok ziyaret edilen ve ilgi gösterilen yerlerden. Eski zamanlarda ilçede tarıma destek olması için yapılan göletler bugün doğal bir güzellik ve seyir noktası olarak kullanılıyor. Haymana Göleti, ilçe merkezine en yakın gölet olarak ziyaretinizi bekliyor.
Haymana Azizo Gölü
Azizo Gölü, Haymana’da mutlaka görülmesi gereken doğal güzelliklerden. İlkbahar aylarında karların erimesiyle oluşan Azizo Gölü göçmen kuşların uğrak yeri olduğu için kuş cenneti olarak adlandırılıyor.
Haymana’da Aileniz İle Birlikte Yapabileceğiniz Aktiviteler
Turistik ilçe gezisi ve kaplıca tatili yapmak dışında Haymana’da yapabileceğiniz farklı aktiviteler de var. Göletlerde amatör balıkçılık, kürek, kano, bisiklet ve yürüyüş gibi spor aktiviteleri yapabilirsiniz. Piknik, kamp ve doğa yürüyüşleri gibi diğer aktiviteler de ilçede yapılabilecek farklı etkinliklerden.
Haymana’ya Ne Zaman Gidilir?
Haymana, karasal iklim etkisi altındaki bir coğrafyada yer alıyor. Rakım olarak da merkezden yüksekte bulunan ilçe kış ve sonbahar aylarında tercih edilmemelidir. Bahar ve yaz dönemleri seyahatler için ideal sıcaklıkların olduğu dönemler. Haymana’yı keşfetmek ve ılıcalar ile doğal güzelliklerin tadını çıkarmak için yaz ve bahar dönemlerinde gitmelisiniz.
Görmeden Dönme
Haymana Kaplıca Festivali, Haziran ayında düzenlenen ve üç gün süren bir etkinlik. Bu etkinliğe katılarak, folklor gösterilerini izleyebilir, konserlere katılarak keyifli anlar yaşayabilirsiniz. Kaplıca ve sağlık temalı sempozyumlara katılarak şifalı sular hakkında bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca yöresel lezzetlerin tanıtıldığı stantlarda farklı lezzetler tadabilirsiniz.
Yapmadan Dönme
Atatürk' ün "Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır" sözünü söylediği yer olarak bilinen Haymana’da Sakarya Meydan Muharebesi sırasında şehit olan çok sayıda Giresunlu asker adına yapılan 42. Alay Giresun Mangaldağı Şehitliği’ni tarihi milli park alanında ziyaret etmeden dönmemelisiniz.
Tatmadan Dönme
Haymana’nın yöresel lezzetlerini ilçe ziyaretiniz sırasında tatmadan dönmemelisiniz. Göbete, Kürt Pilavı, Koyu Çorbası, Hoşmerim, Köremez, Kartalaç, Saçkıran ve Şaplak gibi yöresel lezzetlerin tadına bakmalısınız. Özellikle Koyu Çorbası ilçenin en meşhur lezzetlerindendir.