Shmayaa Hotel
Midyat Royal Hotel
Midyat Ladinos Otel
Turabdin Hotel
Matiat Hotel
Aslanbey Konağı
Midyat Gap Otel
Sikeft Otel
Asur İmperial Hotel
Hercai Konak
Midyat
Tarihi dokusu, eski taş binaları ile mistik bir atmosfere sahip, İpek Yolu üzerinde konumlanmış 'Medeniyetler Beşiği' Midyat...
Midyat Eski Kent ile Estel adındaki iki ayrı ilçeden oluşan Midyat, Yukarı Mezopotamya'da yer almış, tarihte Sümerler, Asurlar, Urartular, Makedonlar, Persler ve Romalılar, Emeviler, Abbasiler ve Osmanlılar'a ev sahipliği yapmıştır. Bu iki ayrı ilçe günümüzde birleştirilerek özgün yapısından hiçbir şey kaybetmeden farklı kültürleri bünyesinde bulundurarak birlik ve beraberliğin simgelerinden biri haline gelmiştir. Müslümanlar, Süryaniler, Ezidiler, Ermenilerin yaşadığı Midyat'ın Eski Midyat ve Estel olmak üzere iki yerleşim yeri ve toplamda 9 köyü bulunmakta.1930 yılında birleştirilen Midyat'ta devlet binalarının da bulunduğu ve Müslümanların yaşadığı Estel gelişme sağlamış ve Eski Midyat, bünyesinde bulundurduğu 7 kilise, 1 manastır ve birbirinden güzel taş konaklarıyla özgün mimari yapısını daha çok korumuş durumda.
Çevresi volkanik dağlarla çevrili, kültürel zenginliğin merkezlerinden biri olan Midyat'ta, Abbasi egemenliği ile yapılaşma başlamış ve küçük küçük yerleşim birimleri bu dönemde kurulmuş. Tarihte bir çok egemenliklere beşiklik etmiş, evleri, taş işleme sanatı, ince bir işçilik gerektiren telkarisi, kültür harmanı lezzetleri ile her yıl binlerce turisti ağırlamakta. Siz de Türk dizilerine konu olan taş evleri ve mistik havasının verdiği huzur eşliğinde Midyat sokaklarında tarihi bir yolculuğa çıkabilir kartpostal tadında fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz.
Midyat Otel ve Tatil Önerileri
Kartpostallardan fırlayıp gelmiş kadar çarpıcı güzellikler sergileyen ve turistik bir değere sahip Midyat'ta Otel seçenekleri de oldukça fazla. Midyat Otelleri ziyaretçilerine hem ekonomik hem de konforlu bir konaklama sağlamakta. Siz de çoğunun mimarisinde geleneksel Mardin evlerinin örnek alındığı otellerin erken rezervasyon fırsatlarından yararlanıp size uygun bir otelde gönül rahatlığıyla konaklayabilirsiniz.
Mardin ilinin göz bebeği olan Midyat'ta tatil yapma planınız varsa, erken rezervasyon fırsatlarından yararlanarak, en uygun fiyatlar eşliğinde Midyat Otelleri'nde konaklayabilirsiniz.
Midyat'a Nasıl Gidilir?
Midyat, Mardin şehir merkezine 65 km uzaklıkta bulunuyor. Mardin’in otogarından saat başı kalkan minibüsler ile Midyat’a ulaşım imkanı sunuluyor.
Mardin’e havayolu veya karayolu ile geldikten sonra şehir merkezinden kalkan minibüslerle veya araç kiralayarak Midyat’a ulaşabilirsiniz.
Mardin'in dillere destan ilçesi Midyat'a havayolu, karayolu ve demiryolu ile ulaşım sağlamak mümkün. Havayolunu tercih ederseniz Mardin’de, şehir merkezinden 20 km uzaklıkta Kızıltepe ilçesinde bulunan Mardin Havalimanı’na geldikten sonra buradan Midyat’a geçmek için otobüsleri ya da minibüsleri kullanabilirsiniz. Şahsi aracınızla ulaşabileceğiniz İstanbul'a 1451 kilometre, Ankara'ya 988 kilometre ve İzmir'e 1430 kilometre mesafede bulunan Mardin'den sonra yaklaşık 1,5 saat sürecek bir yolculukla dinler ve diller kenti ismini almış olan Midyat’ın kültürel zenginliği ve tarihiyle büyülenebilirsiniz. Dilerseniz otobüs firmalarından satın alabileceğiniz biletinizle veya Mardin civarındaki Şanlıurfa, Diyarbakır gibi şehirlerden demiryolu ile de ulaşım mümkün. Ayrıca Mardin şehir merkezinden şehir içi minibüs ve otobüsleri ile her saat başı ulaşım sağlanmaktadır.
Midyat’ın Öne Çıkan Popüler Unsurları
Midyat’ın Tarihi Yerleri
Tarih boyunca Sümerler, Urartular, Asurlar, Persler ve Romalılar gibi birçok uygarlığın hakimiyeti altında bulunan Midyat, oldukça zengin ve köklü bir yerleşim yeri.
Tarihi yapıları ve farklı dinlere hizmet etmiş tarihi kalıntıları ile göz dolduran Midyat, çeşitli ve eşsiz güzellikteki yapıları ile sizi kendine hayran bırakacak.
Midyat Cevat Paşa Cami
Cevat Paşa tarafından 1925 yılında yaptırılan cami, Midyat’ın kendine has taşlarından yaptırılmıştır. İlçenin mimari özelliklerini taşıyan ve yaklaşık olarak 100 yıla yakın bir süredir zarar görmeden varlığını sürdüren cami, süsleme ve işçiliği ile dikkat çekiyor.
Midyat ziyaretinizde uğramanız gereken durak noktalarından biri olan Cevat Paşa Cami, günümüzde ibadete açık durumdadır ve ziyaret etmek ücretsizdir.
Midyat Mor Gabriel Manastırı
Midyat merkeze 20 km uzaklıkta bulunan manastıra yolculuk yaklaşık olarak 15 dakika sürüyor.
Dünyanın en eski Süryani manastırı olma özelliğine sahip olan Mor Gabriel Manastırı’nın tarihi 1600 yıl öncesine dayanıyor. Mor Şyumel ve Mor Şemun tarafından yaptırılan manastır, Midyat’ın kendine özgü kesme taşları ile inşa edilmiş. İşçiliği ile dikkat çeken manastır, Süryaniler tarafından 2. Kudüs olarak kabul ediliyor.
Rehber eşliğinde gezebileceğiniz manastırın dört bölümü ziyaretçilere açık durumdadır.
Mor Gabriel Manastırı'nde yer alan otellerde konaklamak için Mor Gabriel Manastırı Otelleri sayfamızdan rezervasyon yapabilirsiniz.
Midyat Meryem Ana Kilisesi
Midyat ziyaretinizde mutlaka uğramanız gereken yerler arasında bulunan Meryem Ana Kilisesi, 2000 yıllık bir geçmişe sahip.
Günümüze sağlam ulaşmış nadir kiliselerden biri olan kilisenin en önemli özelliklerinden biri, haç üzerinde bulunan İsa’nın ruhunu betimleyen güvercin figürüdür.
Temellerinin Hz. İsa döneminde atıldığı düşünülen Meryem Ana Kilisesi, süslemeleri, kemerleri ve işçiliği ile göz doldurmaktadır.
Midyat mimarisi ile uyumlu yapısı ile büyüleyen kilisede günümüzde halen haftalık ibadetler gerçekleştiriliyor.
Hristiyanlar için kutsal ve önemli bir yapı olan kiliseye ulaşımı ilçe merkezinden kalkan Anıt dolmuşları ile sağlayabilirsiniz.
Meryem Ana Kilisesi'nde yer alan otellerde konaklamak için Meryem Ana Kilisesi Otelleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Midyat Konuk Evi
Midyat mimarisinin ve taş işçiliğinin en güzel örneklerinden biri olan Midyat Konuk Evi, ilçe merkezinde bulunuyor. Dizilere ve filmlere ev sahipliği yapan, Sıla Konağı olarak da bilinen konuk evi, 3 kattan oluşmaktadır.
Midyat’ın geleneksel mimarisini ve kültürünü oldukça iyi yansıtan konuk evinde, geleneksel eşyaları görebilir, terasında muhteşem bir Midyat manzarasıyla karşılaşabilirsiniz.
Midyat Konuk Evi’ne konumu gereği oldukça rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz.
Midyat Gelüşke Han
1903 yılında inşa edilen han, zamanında pazar yeri olarak kullanılıyordu. Günümüzde çay bahçesi olarak kullanılan Gelüşke Han’a uğradığınızda, Midyat’ın meşhur kahvesini içmeden ayrılmamanızı öneririz.
Gelüşke Han, otantik yapısı ile Midyat ziyaretinizde dinlenmek ve keyifli bir ortamda vakit geçirerek soluklanabileceğiniz bir durak noktası.
Midyat’ın Doğal Güzellikleri
Midyat Beyazsu
Midyat’ın popüler yerleri arasında yer alan Beyazsu, Midyat merkeze 30 dakikalık mesafede bulunuyor.
Mesire alanları ve şark köşeleri ile Midyat’a özgü tasarlanan ve derenin üzerinde bulunan oturma yerlerinde dinlenirken Beyazsu’dan avlanan balıklar ile yemek yiyebilir ve keyifli vakit geçirebilirsiniz.
Midyat’ın Müzeleri
Midyat Kent Müzesi
İlçe merkezine 3 km uzaklıkta bulunan müzede, Midyat ve çevresine egemen olmuş Sümer, Akad, Babil, Pers, Bizans, Arap, Selçuklu ve Osmanlı gibi birçok farklı döneme ait eser sergileniyor.
Müzeyi ziyaret ederek Midyat ve çevresinin tarihi ve kültürü hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Midyat Kültür Evi
İlçe merkezine 4 km uzaklıkta bulunan kültür evi, Midyat’a özgü mimari ile inşa edilmiş ve içi de yöre kültürüne ait unsurlarla döşenmiş.
Duvar halı dokumaları ve Midyat’a özgü geleneksel ev dekorasyonu ile döşenen kültür evini ziyaret etmenizi öneriyoruz.
Midyat Merkezde Gezilecek Yerler
Midyat sokaklarında yürürken karşılaşabileceğiniz, ilçenin kendine özgü tarihi yerlerini sizin için sıraladık;
- Midyat Konuk Evi
- Gelüşke Hanı
- Midyat Eski Tarihi Evleri
- Mor Hobel-Mor Abraham Manastırı
- Midyat Çarşısı
- Midyat Mağaraları
- Estel Hanı
Yapmadan Dönme
Midyat’ın masal diyarından fırlamış ara sokaklarında, muhteşem güzellikteki mimari yapılarını görebileceğiniz bir gezi yapmadan ve işçiliği ile nam salmış telkârilere göz atmadan dönmeyin.
Görmeden Dönme
Midyat’tın tarihi geçmişinde yolculuk yapabileceğiniz Mor Gabriel Manastırı, Meryem Ana Kilisesi ve Midyat Konuk Evi’ni görmeden dönmeyin.
Tatmadan Dönme
Midyat’ın meşhur Kafro’s Pizzeria’sında pizza yemeden, Süryani şarabını içmeden ve yörenin sıraladığımız lezzetlerinin tadına bakmadan dönmeyin;
- Kaburga Dolması
- Genadir Çorbası
- Kibbe Dolması
- Lebeniye Çorbası
- Haşlama İçli Köfte
- Çağla Yemeği
- Sembusek
- Kiliçe
- Mırra Kahvesi
- Harire Tatlısı
Midyat Yemek Kültürü
Tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış Midyat'a karma kültür yapısı ile ziyaretçilerine sunduğu birbirinden leziz yemeklerden oluşan mutfağı için bile gitmeye değer. Özellikle Arap ve Süryani kültürü ve Osmanlının Halep ilinin yemeklerinde çeşitli baharatlarla oluşturduğu harmoni Midyat mutfağının oluşumunda büyük bir etkiye sahip.
Orta Çağ'da İpek Yolu üzerinde bulunması sebebiyle tarçın, kişniş, pul biber, zencefil, mahlep, sumak, yeni bahar gibi pek çok baharatın Mardin mezeler ve yemeklerinde yerini bulmasıyla kendine has bir mutfak kültürü ortaya çıkmıştır. Bu faktörün yanı sıra çeşitli dinlerin dinsel törenleri için hazırlanan yemekler,doğum ve ölüm sonrası geleneksel günler ve ayinler için özel olarak oluşturulan hayratlar gibi kültürel faaliyetler ile de bir lezzet yumağı oluşmuştur. Yoğurtlu nohutlu etli çorba lebeniye, ekşili erik yahnisi alluciye, Şam böreği sembusek,kızarmış içli köfte ırok, işkembe dolması kibe, Süryani içli köftesi kitel raha, kaburga dolması, kuzu çevirme, şekerli pirinç peltesi zerde, bu eşsiz lezzetlerin başında yer almakta.
Midyat'ta Yapılabilecek Aktiviteler
Bir Ortaçağ kentini andıran atmosferi, zamana meydan okuyan taş konakları, uçsuz bucaksız bozkırı, kiliselerin ve kemerli geçitlerin gölgesinde efsunlu Midyat... Anlatılmaz yaşanır deyiminin tam da üstüne bastığınız topraklarda gezerken zamanın nasıl geçtiğini anlayamayacaksınız. Öncelikle Mardin merkezdeki çarşıyı, camileri, kiliseleri ve müzeleri gezebilirsiniz. Özellikle Süryan şarabının tadına bakmanızı, Mor Gabriel Manastırı'nı görmenizi ve Midyat Konuk Evi'nin terasında tek tek gezdiğiniz yerleri bir de bütün halinde görmenizi tavsiye ederiz. Ayrıca vaktiniz varsa Hasankeyf'e gidip oradaki tarihi güzellikleri de gezebilirsiniz.
Tatil zamanınıza denk getirirseniz Uluslararası Midyat Kültür ve Sanat Festivali kapsamında Midyat Belediyesi ile Midyat Kaymakamlığınca, ilçenin kültür, sanat, yaşam, yemek, el sanatları ile tarihi mekanlarının, gümüş ve taş işçiliğinin tanıtılması amacıyla düzenlenen festivale katılabilir; koro, müzik toplulukları,sanatçılar eşliğinde keyifli dakikalar geçirebilirsiniz. Öte yandan festival alanında Mardin'in yöresel ürünlerini tanıtmak amaçlı kurulan çarşısında gezebilirsiniz.
Alışveriş
Mardin'in en dikkat çeken ilçelerinden biri olan Midyat çarşısında ünü ülke bölge sınırlarını aşan gümüşlerden ve telkari işlemeleri sevdiklerinize ve kendinize hatıra amaçlı satın alabileceğiniz ürünlerin başında gelmekte. Ayrıca merak uyandıran yapım aşamasını da ustaların ellerinden izleyebilirsiniz. Bunun dışında kısmet ve şans için yöre halkının evlerinde bulundurduğu şahmeran işli süslemelerden, Süryani şarabından, birbirinden renkli, kokulu, doğal sabunlardan ve badem şekerinden alabilirsiniz.
Tarih boyunca çok sayıda medeniyetin egemenliğinde yaşamış olan Midyat, birçok farklı dinin ve dilin buluştuğu, kültürü ve tarihi ile ön plana çıkan bir ilçedir. Mardin’in en popüler ilçesi olan Midyat, hoşgörü ve huzurun bir arada olduğu, sokaklarında dolaşırken meşhur taş evleri ve kendine has kültürü ile sizi bambaşka bir dünyaya davet eden bir yer.
Süryani geleneğini günümüzde gözlemleyebileceğiniz sokakları, tarihi mimari yapıları ve mağaraları ile meşhur olan Midyat, gezilecek yer bakımından oldukça zengin bir coğrafyadır. İş veya tatil amacıyla geldiğiniz Midyat’ın geleneksel mimarisi ile döşenmiş otellerinde, ilçenin atmosferine kendinizi bırakacağınız bir tatil fırsatı için otelde ödeme seçeneği ile en uygun konaklama opsiyonlarına Otelz.com’dan ulaşabilirsiniz.
Midyat’a Ne Zaman Gidilir?
Midyat’ı ziyaret etmek için en uygun zaman ilkbahar ve sonbahar aylarıdır.
Coğrafi konumu sebebiyle yaz aylarında uğradığınızda bunaltıcı sıcaklardan, kış aylarında ise soğuk havadan dolayı ilçeyi keşfederken etkilenebilirsiniz.
Bozkırın gölgelediği, büyülü bir görüntüye sahip olan Midyat'a zaman kavramını unutup her mevsim keyifli bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Fakat ne sıcaktan bunalayım ne de soğuktan donayım diyorsanız Mardin'in yüzyıllara meydan okuyan taş konakları arasında ilkbahar ve sonbahar aylarında dolaşmak sizin için uygun olacaktır. Mardin, özellikle nisan ve mayıs aylarında yeşermiş doğası ile de eşsiz bir görüntüye sahip olmakta. Mardin'de görülebilecek yerleri sabahtan başlayıp akşama kadar bitirebilirsiniz fakat çevresinde bulunan yerleri gezmek birkaç gününüzü alabilir.