Olamaz Antalya'ya giderken güneş gözlüğünüzü mü unuttunuz? Bodrum'un gece kulüplerini gezerken o mini şortu unutmayacaktınız? Hatta hazır gitmişken Yunan adalarına geçecektiniz fakat pasaportunuz mu evde. Böyle sorunlarla karşılaşmamak için işte sizin için hazırlamış olduğumuz  seyahat kontrol listemizi gözden geçirin.

1 - Kendinize Seyahat Listesi Yapın.

Kulağa biraz sıkıcı ve meşakkatli gelebilir fakat tartışmasız en iyi yolun bu olduğunu söyleyebiliriz. İnternet üzerinden de hazır listelere ulaşabilirsiniz fakat standart listeleri gideceğiniz tatil bölgesine göre uyarlamalısınız.

2 - İlaç Çantası Almayı Unutmayın.

Genellikle seyahatte sıkça karşılaşılan baş, diş, mide ağrıları ilaçlarını ve ufak kesikler için tentürdiyot ve yara bandı almayı ihmal etmeyin.

3 - El Çantanız Yanınızda Olsun.

Uçuş esnasında ihtiyacınız olacak tüm materyaller el bagajınızın içerisinde olsun.

  • Pasaport (Eğer Türk vatandaşlarından vize isteyen bir ülkeye gidiyorsanız vizenizin geçerlilik tarihlerini mutlaka kontrol edin)
  • Uçak Bileti (Online check-in yaptıysanız Check-in Çıktısı ya da mobil uygulama içerisindeki kare kodu hazır edebilirsiniz. Ayrıca bazı ülkelerdeki sınır polisi dönüş biletinizi görmek istediğinden dolayı el bagajınızda biletinizi mutlaka bulundurmalısınız.)
  • Nüfus Cüzdanı (Pasaport ve bilet üzerindeki soy isminiz farklıysa Evlilik Cüzdanı)
  • Araç kiralamayı planlıyorsanız Ehliyet (Eğer yurtdışında kiralayacaksanız bazı ülkeler (Yunanistan gibi) Uluslararası Ehliyet şartı aramakta)
  • Banka Kartı, Nakit Para (Gideceğiniz ülkenin para birimine çevrilmiş ya da dolar-euro şeklinde) veya Seyahat Çeki
  • Kredi Kartı (Biletinizi online olarak satın aldıysanız, bazı havayolu şirketleri (Türk Hava Yolları gibi) biletleme sırasında kullandığınız kredi kartını check-in kontuvarında ibraz etmenizi istiyor.)
  • Uçuşunuz Türkiye'den ise Yurtdışı Çıkış Harcı Pulu (Seyahat öncesi havalimanında alabilirsiniz)
  • Otel Rezervasyonu (Bazı ülkelere giriş yaparken bildirim formu (Register Card) doldurmanız ve kalacağınız adresi belirtmeniz gerekiyor. Bazı durumlarda da sınır polisi sizden gideceğiniz adresi görmek isteyebiliyor.)
  • Seyahat Sigortası (Schengen, Amerika, Kanada, İngiltere, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkeler vize başvurusu sırasında sizden seyahat sigortası almanızı şart koşuyor. Ülkeye giriş sırasında pek sorulmasa da yine de yanınızda bulunmanızı tavsiye ediyoruz.)

4 - Hava Durumu Kontrolü

Gideceğiniz bölgedeki hava durumunu accuweather.com gibi uygulamalar üzerinden öğrenerek bavulunuza koymanız gereken kıyafetleri seçebilirsiniz. Yoksa muson mevsiminde gittiğiniz Singapur tatilinde sırılsıklam halde Merlion Park'ın ortasında kalabilirsiniz.

5 - Eşyalarınızı Yerleştirirken Dikkatli Davranın 

Bavulunuza tatil boyunca giymeyeceğiniz gereksiz eşyaları koymaktan vazgeçin. Giysilerinizin kırışmasından korkmayın (zaten ne yaparsanız yapın zaten kırışacak fakat artık birçok otelde ütü bulunmakta), pantolonlarınızı rulo şeklinde katlayın, çorap ve iç çamaşırı ya da takı gibi küçük eşyalarınızı ayakkabılarınızın içine koyun. Böylece gereksiz yer israfından kurtulmuş olursunuz.

Elektronik şarj aletlerinizi de herhangi bir zarar gelmemesi açısından eşyalarınızın içerisine sararak bavulunuza yerleştirebilirsiniz.