Zeytin ağaçları ve taş evlerle süslü dar sokaklarında göz alıcı tarihi hazineler saklayan Mudanya, sakinlik içerisinde tatil yapmak isteyen gezginlerin Marmara Bölgesi’nde tercih edebilecekleri destinasyonların başında geliyor. Yakın tarihimizin en önemli siyasi anlaşmalarından biri olan Mudanya Mütarekesi’nin imzalandığı ilçede tadına doyamayacağınız lezzetlerle dolu bir mutfak kültürü, özgün alışveriş fırsatları ve binlerce yıllık tarihe ışık tutan yapılar sizleri bekliyor. Tüm bunlar hakkında detaylı bilgi edinmek ise kapsamlı Mudanya gezi rehberi sayesinde sadece birkaç dakika sürüyor.

⇒ MUDANYA OTELLERİNİ İNCELE

MUDANYA'DA NE YAPILIR?

Mudanya, alışveriş konusunda misafirlerine özgün seçenekler sunmasıyla tanınıyor. Gastronomiye meraklı gezginler, Tirilye Çarşısı’nda zeytin, zeytinyağı, köy peyniri, siyah incir ve tarhana gibi doğal ürünlere yöneliyor. Bu ürünler, ayrıca ilçe merkezindeki dükkânlarda da satılıyor. Takı, kıyafet, ev eşyası alışverişinden hoşlananlar, aradıkları seçenekleri Mudanya Sosyete Pazarı’nda ve Kapalı Pazar’da bulabiliyor.

Gece hayatı söz konusu olduğundaysa Mudanya’da gezginlerin karşısına kısıtlı seçenekler çıkıyor. Bu nedenle akşamları eğlenmek istediğinizde kent merkezine gidebilir ya da tatilinizi ilçede düzenlenen festivallere denk getirebilirsiniz. Mudanya Lezzet Festivali ile Bağ Bozumu ve Kara İncir şenlikleri sırasında yerel kültürü ön plana çıkartan eğlencelere rastlayabilirsiniz.

MUDANYA GEZİLECEK YERLER

Mudanya gezilecek yerler listenizi hazırlarken şu mekânlara öncelik verebilirsiniz:

Mudanya Mütareke Evi

Tatiliniz sırasında ilk olarak Mudanya Ateşkes Antlaşması’nın imzalandığı evi ziyaret edebilirsiniz. 19. yüzyılda Aleksandr Ganyanof adına inşa edilen ev, tarihi değeri nedeniyle 1937 yılından bu yana müze statüsünde koruma altında tutuluyor. Binanın iç kısmında, antlaşmanın imzalandığı döneme ait fotoğraflar ve belgeler sergileniyor.

Balat Ormanı

Balat Ormanı, kentin hareketli atmosferinden sıkılanlara birbirinden güzel doğa manzaraları ve huzur dolu birkaç saat geçirme fırsatı sunuyor. Sessiz bir ortamda yürüyüşe çıkabileceğiniz uzun parkurların bulunduğu ormanlık alan, yıl boyunca çeşitli kültürel etkinliklere ev sahipliği yapıyor.

Kumyaka

İlçe merkezine yaklaşık 7 kilometre uzaklıktaki Kumyaka, tarihi dokusu ile gezginleri kendisine çekmeyi başarıyor. Antik dönemlerdeki adı “Sygi” olan köyün, taş evlerle çevrelenmiş dar sokaklarında gezerken zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız. Zeytini ve zeytinyağı ile ünlü bu yerleşim bölgesini gezerken yorulduğunuzdaysa, sahildeki kafelere oturup manzaranın tadını çıkartabilirsiniz.

Tirilye

Kumyaka Köyü’nden sonra rotanızı, kökenleri Antik Roma’ya kadar uzanan Tirilye’ye çevirebilirsiniz. Rum esintileri taşıyan köyün hemen hemen her sokağında tarihi açıdan değerli bir yapıyla karşılaşabilirsiniz. Konaklama için bölgedeki ideal seçeneklerden biri olan bölgenin kıyı kesimine giderseniz, misafirlerine taze deniz ürünleri ile hazırlanmış yemekler sunan restoranları ve yerel halkla iletişim kurmanızı kolaylaştıracak kafeleri bulabilirsiniz.

Plajlar

Mudanya’da tatil yaparken tarihi yapılara odaklanmak dışında doyasıya deniz keyfi de yapabilirsiniz. Bu konuda en yoğun ilgiyi Eşkel, Burgaz Altınkum ve Kumsaz plajları çekiyor. Alternatif olarak Tirilye, Güzelyalı ve Ketendere sahilinde de denize girmeyi tercih edebilirsiniz. Hatta sahil kesiminin bazı yerlerinde, kamp yapmaya uygun alanlara denk gelebilirsiniz.

MÜZELER VE KİLİSELER

Mudanya’nın geçmişi hakkında fikir sahibi olmak isteyen gezginler, ilçeye ulaştıklarında aşağıda sıralanan müze ve kiliseleri ziyaret etmeye öncelik veriyor.

Tahir Paşa Konağı

18. yüzyıl Osmanlı sivil mimarisinin bölgedeki en güzel örneklerinden biri olan Tahir Paşa Konağı, ilçe merkezinde yer alıyor. Uzun süre boyunca kütüphane olarak kullanılan zarif yapı, 2013 yılından bu yana Mudanya Kent Müzesi adıyla konuklarını ağırlıyor. Konakta, bazıları 18. yüzyıldan kalma birçok eşya sergileniyor. Yapı, Lale Devri’ndeki estetik anlayışı vurgulayan süslemeleriyle beğeni topluyor.

Kemerli Kilise

Tirilye geziniz sırasında ziyaret etme fırsatı bulacağınız Kemerli Kilise’nin, 13. yüzyılda inşa edildiğine inanılıyor. Dini yapının, dünyanın duvarlarında resim bulunan ilk kilisesi olduğu görüşü yaygın bir şekilde kabul ediliyor. 1855 yılında gerçekleşen depremde ağır hasar gören kilisenin duvarlarında, Baş Melek Mikail’i ve Hz. Meryem’i tasvir eden freskler kısmen de olsa görülebiliyor.

Dündar Evi

Tirilye’de gezginlerin dikkatini çeken bir diğer dini yapı konumundaki Dündar Evi, sadeliğin ön planda olduğu mimarisiyle yıllara meydan okumaya devam ediyor. Asıl adı “Hagios Ioannes Rum Kilisesi” olan tarihi binanın duvarlarına dikkatlice bakarsanız Bizans mimarisinden izler taşıyan kabartmaları kolayca fark edebilirsiniz.

Taş Mektep

1904-1909 yılları arasında Metropolit Chirisostomos tarafından inşa ettirilen Taş Mektep, Neo-Klasik tarzı ile Tirilye’nin tarihi dokusuna zenginlik katıyor. Dini yapıda, Kıbrıs Rum Kesimi için önemli bir siyasi figür olan Başpiskopos Makario’nun eğitim gördüğü düşünülüyor. 1924 yılında yetim ve öksüz çocukların eğitimi için okula dönüştürülen bina, yıkılma riski nedeniyle 1989’dan beri kapalı tutuluyor. Ancak birçok gezgin, mimari detaylarını görmek için yapıyı ziyaret etmeden köyden ayrılmıyor.

Baş Melekler Kilisesi

9. yüzyılın sonlarında yapımı gerçekleştirilen Baş Melekler Kilisesi, Kumkaya Köyü’nde ziyaret edilebilecek tarihi yapıların başında geliyor. Bir dönem akıl hastalarının tedavi edildiği dini yapının, dünyanın en eski 3. kilisesi olduğuna inanılıyor. Restorasyon süreci devam eden kilisenin bulunduğu alana giden gezginler, enfes deniz manzarasını seyretme olanağı buluyor.

MUDANYA'DA ULAŞIM

Bursa il merkezine 30 kilometre uzaklıktaki Mudanya’ya ulaşım; deniz ve kara yolundan sağlanıyor. İstanbul ve çevre illerden Mudanya’ya seyahat etmek isterseniz Eminönü İskelesi’nden gerçekleştirilen BUDO seferlerinden yararlanabilirsiniz. Bu seferler ortalama 1 buçuk saat sürerken İDO’ya bağlı deniz otobüsleri Kadıköy ve Yenikapı iskelelerinden Mudanya’ya 1 saat 50 dakikada yolcu taşıyor.

Ankara ve İzmir yönünden Mudanya’ya gitmeyi planlayan gezginler ise doğal olarak şehirler arası otobüs seferlerine yöneliyor. Bu doğrultuda dilerseniz Bursa Şehirler arası Otobüs Terminali’ne yönelik seferlerde yerinizi alabilirsiniz. Sonra da terminalden kalkan minibüslere binip yaklaşık 40 dakikada ilçeye ulaşabilirsiniz. Kimi firmalar farklı destinasyonlara düzenledikleri seferler kapsamında Mudanya’daki otogara uğrayabiliyor. Bu durum, özellikle İstanbul ve İzmir’de yaşayan gezginlerin işlerini bariz şekilde kolaylaştırıyor.

İlçede tatil yaparken ulaşım için otobüs veya minibüslerden yararlanabilirsiniz. Otobüsler, terminal ve Bursa kent merkezine yolcu taşıyor. Minibüslerse çevre yerleşimlere gidecek olanlara yardımcı oluyor.

MUDANYA'DA KONAKLAMA

Mudanya gezi rehberi dâhilinde gezginlerin cevap bulmaya çalıştıkları konuların başında gelen konaklama ile ilgili düşündüğünüzden çok daha kısa sürede ideal çözüme ulaşabilirsiniz. Çünkü yazın en sıcak günlerinde bile kesilmeyen esintili havası, konuklarına sunduğu doğa manzaraları ve tarihi dokusu nedeniyle ilçe, Marmara Denizi kıyısındaki en popüler tatil destinasyonları arasında sayılıyor. İlgi fazla olduğu için ilçede hizmet veren otel sayısı, her geçen gün artıyor.

Mudanya’da ilk kez tatil yapacaksanız, ilçe merkezi veya yakınında hizmet veren butik oteller arasından seçim yapmayı düşünebilirsiniz. Böylece ilçenin kalbinde sizleri bekleyen fırsatlardan dilediğiniz an yararlanabilirsiniz. İlçeye yakın yerleşimlerde bulunan kültürel ve tarihi zenginlikleri keşfetmek istediğinizde toplu taşımadan yararlanabilirsiniz.

Ilıman iklimi Mudanya’yı dört mevsim tatil yapılabilecek bir destinasyon haline getiriyor. Ancak hava şartlarının çok daha stabil hale gelmesi ve gün ışığından uzun süre yararlanma imkanı gibi sebeplerden dolayı gezginlerin büyük bölümü ilçeye yönelik tatil planlarını yaz aylarına denk getirmeye çalışıyor. Bu dönemde Mudanya otellerinde doluluk oranları bir hayli yüksek olduğunu bilen gezginler, işi baştan sıkı tutup 3-4 ay öncesinden erken rezervasyon fırsatlarını değerlendiriyor.

⇒ MUDANYA OTELLERİNİ İNCELE

MUDANYA'DA YEME İÇME

Mudanya’da geçireceğiniz tatil günlerinizde hem Bursa’ya özgü hem de Girit mutfağına ait lezzetlerin tadına bakma fırsatı bulabilirsiniz. İsterseniz öğünlerinizde pideli köfte, cantık, yumurtalı patates gibi kent mutfağının demirbaşı sayılan yemekleri tatmaya öncelik verebilirsiniz. Yemeğin sonundaysa Kemalpaşa tatlısı ile kendinizi şımartabilirsiniz.

Mübadele ile bölgeden ayrılan Rumlar’ın arkalarında bıraktıkları tariflerse ağırlıklı olarak zeytinyağlılardan oluşuyor. Kabak çiçeği dolması, fava, patlıcan salatası başta olmak üzere birçok lezzet, Mudanya’da halen sofraları süslemeye devam ediyor. Hatta akıtma, papara, zeytinli ekmek, Girit simidi, çarşaf böreği gibi özel tarifler, ilçenin çeşitli yerlerindeki restoranların menülerinde yer alıyor.  

Mudanya’nın mutfak kültürünün olmazsa olmazları arasında yer alan deniz ürünlerine, ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Marmara’nın bereketli sularından günlük avlanan deniz mahsulleri kullanarak hazırlanan levrek simit, ahtapot salatası, pavurya, tereyağlı karides ve lakerda sofraların baş tacı olarak görülüyor.