Dağları, denizleri, ovaları, gölleri kısaca Türkiye’nin doğal zenginlikleri ve birbirinden güzel gezilecek yerleri mevcut. Kanyonları tanımlamak gerekirse dünya yüzeyinde nehirlerce oluşturulmuş derin vadilere denir. Peki siz bu güzellikleri daha yakından görmek istemez misiniz? Bu zenginliklere sayısız yer eklenilebilir ancak güzelliği ile baş döndüren kanyonlar nerede, neler yapılabilir hakkında bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz. Kendine hayran bırakan doğa harikası kanyonları sizler için derledik. Türkiye’de daha önce duymadığınız bilgilere, böyle yerler var mıymış dedirten eşsiz güzelliklere bu listeden ulaşabilirsiniz. Sizlere hemen valizinizi hazırlatacak bölgeler işte karşınızda!

1) KÖPRÜLÜ KANYON / ANTALYA

Ülkemizin en turistik kanyonlarından biri olan Köprülü Kanyon, Isparta’nın Sütçüler ilçesinden başlayarak Antalya’ya kadar uzanmaktadır. Her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen Kanyon, Antalya’nın Manavgat ilçesinde, şehir merkezine 90 km mesafede yer almaktadır. Turkuaz renkli sularıyla harika manzaralar sunan Köprülü Kanyon, 14 km uzunluğa sahiptir. Kanyonun içerisinden geçen Köprüçay Irmağı, amatör ve profesyonel rafting meraklılarının vazgeçilmez adreslerinden. Köprülü Kanyon’un eşsiz güzelliğinden adeta büyüleneceksiniz. Dilerseniz Antalya otellerinde ya da Manavgat, Kemer, Side gibi ilçelerde bulunan otellerde konaklama yapabilirsiniz.

⇒ OTELLERİ İNCELE

2) VALLA KANYONU / KASTAMONU

Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinde Devrekani Çayı’nın Küre Dağları içinde açmış olduğu enfes bir görüntüye sahip olan Valla Kanyonu, dünyanın en derin ikinci kanyonudur. Devekani Çayı’nın aşınması sonucu oluşan ve atmaca, akbaba gibi pek çok vahşi hayvana ev sahipliği yapan Valla Kanyonu’nun profesyonel destek olmadan geçilmesi mümkün değildir. Barındırdığı riskler nedeniyle rehbersiz girmenin yasak olduğu Valla Kanyonu, dünyanın en derin ve geçişi en zor kanyonları arasında gösteriliyor. Kanyon, 12 km uzunluğunda ve 200 metre yükseklikte doğal bir yapıdır. Kanyonun içi profesyonel gruplar tarafından ve uygun ekipman olmadan geçilemez.

⇒ OTELLERİ İNCELE

3) SAKLIKENT KANYON / MUĞLA

Muğla’nın Seydikemer ilçesindeki dünyaca ünlü Saklıkent Kanyonu, her yıl ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görüyor. Türkiye’nin en uzun kanyonu olarak bilinen Saklıkent Kanyonu 18 km uzunluğunda, 200 metre yüksekliğinde olan dik yamaçlar arasında, su geçişleri ve zorlu parkuruyla macera tutkunlarının tercih ettiği adreslerden biridir. Saklıkent Fethiye’ye ortalama 45 dakika uzaklıktadır. Saklıkent Kanyonu tarihi birçok mekana yakın olmasına rağmen 26 yıl önce bir çoban tarafından keşfedilmiştir. Adının Saklıkent olmasının nedeni ise içerisinde bulunan 7 adet mağaradır. Saklıkent Kanyonu üzerinde sizleri harika bir yürüyüş bekliyor. Yürümeye başladığınızda kanyon suyu size çok sakin gelebilir ancak ilerledikçe suyun şiddetinin arttığını göreceksiniz. Çay boyunca ilerledikten sonra sizi bir kil katmanı karşılayacak ve kilin şifalı olduğuna inanılmaktadır.

⇒ OTELLERİ İNCELE

4) IHLARA VADİSİ / AKSARAY

‘’Kapadokya’nın İncisi’’ olarak tabir edilen Ihlara Vadisi, ziyaretçilerini doğayla baş başa bırakacak muhteşem bir yolculuğa çıkarıyor. Tarihi ve doğal güzellikleri bir arada bulundurmasından dolayı açık hava müzesi olarak adlandırılan Ihlara Vadisi, yürüyüş yolları ve eşsiz manzarası ile gelenleri kendine hayran bırakıyor. Aksaray İli Güzelyurt İlçesi sınırlarında bulunan Vadi, dünya üzerindeki kanyonlar arasında önemli bir yere sahiptir. 18 km uzunluğunda, ortalama 150 metre derinliğinde ve 200 metre genişliğinde, bünyesinde binlerce yaşam alanı bulunan Ihlara Vadisi, diğer kanyonlardan farklı olarak geçmiş dönemlerde içerisinde insanların yaşadığı dünyanın en büyük kanyonu olma özelliğini taşımaktadır.

⇒ OTELLERİ İNCELE

5) KARANLIK KANYON / ERZİNCAN

Dünya’nın en büyük 2’nci kanyonu olan Karanlık Kanyon, Erzincan ilinin Kemaliye ilçesinde bulunmaktadır. Fırat Nehri’nin Karasu Irmağı üzerindeki doğa koruma alanıdır. Kemaliye’nin iki metre kuzeyindeki kanyon Keban Barajı’nın yapılmasıyla birlikte önemli bir dönüşüm geçirmiştir. Barajın yapılması ile sular 80 metre yükselmiştir ve bugünkü kusursuz görünümünü kazanmıştır. Uzunluğu 9 km olan Karanlık Kanyon’a ulaşmak oldukça zorlayıcı bir süreçtir. Kanyon’a giden yollar oldukça virajlıdır. Kanyonun duvarları oldukça dik ve yüksektir ve tekne turu, kano gibi aktiviteler yapılmaktadır. Kanyona paralel olan ve yapımı 132 yıl sürmüş taş yol, tamamen araç kullanılmadan insan emeğiyle yapılmıştır. Bu yoldan geçerken kanyonu seyreden kişi karşılaştığı manzara karşısında adeta büyülenecektir.

⇒ OTELLERİ İNCELE

6) ULUBEY KANYONU / UŞAK

Uşak İlinin Ulubey ilçesi sınırları içinde bulunan Ulubey Kanyonu, dünyanın en büyük ikinci kanyonudur. Ulubey Çayı ve Banaz Çayı boyunca devam eden bir büyük kanyon ve bu kanyona bağlanan daha küçük onlarca kanyondan meydana gelmektedir. 45 km uzunluğunda ve 50-170 metre derinliğine sahiptir. Ulubey Kaymakamlığı’nın 2015’te hizmete açtığı cam teras muhteşem kanyon manzarasıyla kanyonu kuş bakışı görmek için heyecan verici bir durak. Granit ve kum taşı gibi sert kayalıklardan oluşan zeminin hava akımı ve erozyon etkisiyle aşınması sonucunda oluşan Ulubey Kanyonu, Uşak ve bölge turizmi için büyük önem taşıyan doğal bir güzelliktir.

⇒ OTELLERİ İNCELE

7) ŞAHİNKAYA KANYONU / SAMSUN

Samsun’un Vezirköprü ilçesinde bulunan ve Türkiye’nin 2’nci büyük su kanyonu unvanını taşıyan ‘’Şahinkaya Kanyonu’’, doğa ve fotoğraf tutkunlarının yeni gözdesi haline geldi. Kızılırmak Nehri üzerindeki göz kamaştıran Şahinkaya Kanyonu, yerli ve yabancı turistler tarafından sık sık ziyaret ediliyor. Kanyonda doğa yürüyüşü yapılabilir, kano, tekne turu ve kamp yaparak eşsiz güzelliğin tadını çıkarabilirsiniz. Mükemmel ve büyüleyici doğasında Karadeniz’e gelindiğinde mutlaka görülmesi ve ziyaret edilmesi gereken bir yer. Şahinkaya Kanyonu Altınkaya Barajının en derin yeri olma özelliği ile dikkat çekmektedir. Yaklaşık 1500 metre uzunluğunda olan kanyon, Kızılırmak’ın turkuaz rengi sularının üzerinde göz kamaştırmakta ve heybetiyle görenleri büyülemektedir.

⇒ OTELLERİ İNCELE

8) GÖKSÜ KANYONU / MERSİN

Orta Toroslar’dan doğan Göksu Nehri, iki kol halinde Güney kolu Geyik dağlarından, diğer kol ise Haydar dağlarından kaynaklanır. Bu iki kol Mut ilçesinin güneyinde birleştikten sonra Göksu adını alır. Uzunluğu yaklaşık 260 km’dir. Rafting ve kano sporu tutkunlarının uğrak yeri olan Göksu Kanyonu’nda birbirinden renkli aktivitelere şimdiden hazır olun. Genellikle yavaş akışlı bir nehir olması nedeniyle raftinge yeni başlayanların deneyim kazanmaları için son derece uygundur. Akarsu sporları için elverişli, geniş bir yatağa sahiptir. Göksu deltasında 300’den fazla kuş türü yaşamaktadır. Saz horozu, yaz ördeği, flamingo, balıkçıl, pelikan, dalagan, angıt, turaç, mahmuzlu kız kuşu, uzun bacak batak kırlangıcı Türkiye’deki başlıca üreme alanıdır. Göksu deltası, nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağaları ile mavi yengeçlerin dünya üzerindeki çok az kalan yumurtlama alanlarından biri olması nedeni ile önem taşımaktadır.

⇒ OTELLERİ İNCELE

9) CEHENNEM DERESİ KANYONU / ARTVİN

Amerika’nın Arizona eyaletindeki Grand Canyon’dan sonra dünyanın en yüksek ikinci kanyonu olan Cehennem Deresi Kanyonu, 500 metre uzunluğu ve 70 metre genişliğiyle dünyada sayılı kanyonlar arasında yer alıyor. Dünya’nın en büyük kanyonları arasında yer alan Artvin’in Ardanuç ilçesindeki Cehennem Deresi Kanyonu, doğal yapısıyla hayranlık uyandırıyor. Taşlı ve dik patikalarının yanı sıra tek kişinin bile zor sığabileceği yollardan geçilerek gezilebiliyor. İlkbaharda yeşile bürünen kanyonu gezmek için ilçeye gelenler, kanyonun zirvesine kadar yürüyüş yapma imkanı buluyor. Milli dağcıların da tırmanış yaptığı kanyonun çevresine inşa edilecek sosyal tesisler ve cam köprü ile güzelliğini artırması hedefleniyor.

⇒ OTELLERİ İNCELE

10) KAPIKAYA KANYONU / ADANA

Adana ilinin Karaisalı ilçesi sınırlarında bulunmaktadır. Kanyon Adana’ya 40 km uzaklıkta bulunmaktadır. Kanyonun ortalama yüksekliği 200 metre civarında olup kanyonun ortasında Çakıt Çayı geçmektedir. Kapıkaya Kanyonu doğa yürüyüşü, yamaç tırmanışı ve fotoğraf meraklılarının mutlaka görmeleri gereken doğal bir güzelliktir. Kanyonda yaklaşık 7250 metrelik bir yürüyüş parkuru bulunmaktadır. Kanyon içine doğru ilerledikçe harika doğa manzaraları ile karşılaşacaksınız. İlk olarak muhteşem şelale manzarası sizi karşılayacak. Burada dinlenebilir ve şelaleden kopup gelen su tanecikleri ile serinleyebilirsiniz. Harika doğa manzaralarına sahip olan kanyonlardan bir tanesi de Kapıkaya Kanyonu, gezilecek yerler listenize mutlaka ekleyin ve muhteşem manzaraların tadını çıkarın.

⇒ OTELLERİ İNCELE