Edirne, tarihi dokusu, eşsiz lezzetleri ve kendine has atmosferiyle her daim ziyaret edilmeyi hak eden özel bir şehir. Klasik deniz, kum, güneş tatillerinden ve güneydeki tatil yerlerinden farklı bir seçenek arıyorsanız, Edirne'yi ziyaret ederek Türkiye'nin gerçek anlamda özgün noktalarından birine yakından tanıklık edebilirsiniz. Edirne gezi rehberi kabarık bir listeden oluştuğu için yalnızca bir kez ziyaret etmek yetmeyebilir. Ancak İstanbul'a olan yakınlığı ve ulaşım alternatifleriyle büyük kolaylık sağlayan bu güzel şehir, sizi farklı zamanlarda da kendisine çekmeyi başarır. İçeriğin devamına göz atarak Türkiye'nin Avrupa ayağındaki birkaç noktasından biri olan Edirne'ye dair tüm detayları öğrenebilirsiniz.

⇒ EDİRNE OTELLERİNİ İNCELE

Edirne'ye Nasıl Gidilir? Edirne İçinde Ulaşım Nasıldır?

Edirne'ye, İstanbul üzerinden 3 alternatif ile ulaşmak mümkün. Özel aracınızla D-100 karayolu üzerinden yaklaşık 2,5 saatte kente ulaşabileceğiniz gibi şehirler arası otobüs seferleri veya tren seferleriyle de ulaşım sağlayabilirsiniz. Otobüsle İstanbul'dan ortalama 3 saat, Halkalı'dan hareket eden trenle ise ortalama 4 saat sürer. Türkiye'nin diğer şehirlerinden Edirne'ye ulaşmak için şehirler arası otobüs seferlerini tercih edebileceğiniz gibi İstanbul Havalimanı üzerinden karayolu ile Edirne'ye devam edebilirsiniz.

Edirne Otogarı'ndan şehre ulaşmak için de taksilerden veya halk otobüslerinden yararlanabilirsiniz. Ayrıca şehir küçük olduğundan mesafelerin çok büyük bir bölümü kısa sürer. Bu yüzden taksilerle uygun fiyata Edirne içi ulaşımınızı kolaylıkla sağlayabilirsiniz.

EDİRNE'DE GEZİLECEK YERLER

Roma, Bizans, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti gibi birbirinden değişik medeniyetlerin izlerini taşıyan ve tüm bunların mükemmel bir harmanı olan Edirne, doğal olarak gezip görülecek pek çok yeri de içinde barındırır. Farklı kültürlerin, inançların ve olayların etkisiyle adeta bir açık hava müzesine dönüşen bu köklü şehirde görkemli camilerin yanı sıra neoklasik yapılara, sinagog ve kilise alternatiflerine rastlamak mümkün. İşte Edirne gezilecek yerler listesi:

1) Selimiye Cami

Mimar Sinan'ın ustalık eseri olan Selimiye Cami, Edirne'ye gelindiğinde tarihi ve mimari açıdan üst düzeyde bir öneme sahip olduğu için görülmesi gereken ilk yer. II. Selim tarafından yaptırılan ve yapımı yaklaşık 7 yıl sürdükten sonra 1575 yılında tamamlanan bu ihtişamlı cami, çini, sedef, mermer ve ahşap gibi değişik malzemelerin göz alıcı birlikteliğinden meydana gelir ve dışı kadar içi de insanı büyüler. Kubbesi içten bakıldığında sonsuzmuş hissi veren Selimiye Camisi'nin diğer ayırt edici özelliğini ise minarelerinin kubbeye olan yakınlığı oluşturur. Birbirine yakın görünen minare ve kubbeler, camiye bakıldığında yapının bir bütün olarak göğe yükseliyormuş gibi görünmesini sağlar. Unesco Dünya Mirası Listesi'nde yer alan bu eşsiz camiyi Edirne'nin hemen hemen her yerinden görmek mümkün.

Selimiye Cami, her zaman ihtişamıyla etkileyici bir görüntüye sahip olsa da özellikle akşam güneş batmadan önce ziyaretçilerine büyüleyici bir manzara sunar. Bu yüzden fırsatınız olduğunda Selimiye Camisini kesinlikle akşam güneş batmadan önce de görmelisiniz.

2) Meriç Köprüsü

Meriç Köprüsü ya da diğer adıyla Mecidiye Köprüsü Edirne-Karaağaç yolunda Meriç Nehri'nin üzerine yapılmıştır. 263 metre uzunluğunda, 7 m genişliğinde, 13 ayak üzerinde ve 12 sivri kemerli bir taş köprü olup yanlara doğru eğimlidir.Hem Sultan Abdülmecit hem de II. Mahmut döneminde inşa edilerek bugünkü varlığını hala kusursuzca sürdürmektedir. Özellikle Meriç Köprüsünün en dikkat çeken yanlarından birisi de sanatsal açıdan üzerinde pek çok figürleri barındırmış olmasıdır. Edirne’ye gelen kişilerin mutlaka ama mutlaka görmesi gereken bu köprü eski tarihi havayı yeniden yaşamanıza da en iyi şekilde katkı sağıyor.

3) Saraçlar Caddesi

Edirne'nin trafiğe kapalı ve en merkezi caddesi olan Saraçlar, hem yerel halkın alışveriş için hem de yerli, yabancı turistlerin gezi amaçlı ziyaret ettikleri oldukça renkli ve hareketli bir nokta. Neoklasik mimari örnekleri ve süs havuzlarıyla çevrili olan cadde, özellikle hafta sonları Bulgaristan ve Yunanistan'dan gelen turistlerin de etkisiyle oldukça kalabalık bir hal alır. Eğer Edirne'ye dair hediyelik eşyalar satın almak isterseniz, adını saraç olarak bilinen deri işleri ustalarına borçlu olan Saraçlar Caddesine ve ara sokaklardaki dükkanlara göz atabilirsiniz.

4) 3 Şerefeli Cami

Karakteristik özelliği birbirinden farklı 3 minaresi olan bu caminin daha önemli bir özelliği var; o da Selimiye Camisine ilham kaynağı olması. Mimar Sinan, Selimiye'yi tasarlarken bu camiden ilham alır ve 3 Şerefeli Camiyi de Mimar Sinan'ın ustası tasarlar. Camiye, diğer kendine has bir özelliğini de Osmanlı döneminde avluya sahip ilk cami oluşu kazandırır.

5) Rüstem Paşa Kervansarayı

Mimar Sinan'ın başka bir eseri olan Rüstem Paşa Kervansarayı, günümüzde otel olarak kullanılır. Dükkanların sıra sıra dizildiği kervansarayda dilerseniz konaklayabilirsiniz. Oldukça merkezi ve tarihi bir yapıda konaklama şansı tanıyan Rüstem Paşa Kervansaray Otelden gezilecek diğer yerlere ulaşmak da oldukça kolay.

6) Eski Cami

Rüstem Paşa Kervansarayı ile aynı alanda bulunan Eski Cami, Osmanlı'ya 88 yıl başkentlik yapmış bu güzel şehirde bolca görülebilen tarihi camilerden bir diğerini meydana getirir. Dışındaki Arapça Allah yazısı ile dikkat çeken Eski Cami, içindeyse beyaz duvarları ve üzerlerindeki hat sanatıyla ziyaretçilerini etkilemeyi başarır.

7) Sarayiçi Bölgesi

Çok az kalıntısı günümüze kadar ulaşmış olsa da Osmanlı'nın Topkapı Sarayı'ndan sonra en büyük sarayı, Edirne'nin Sarayiçi olarak anılan bu bölgesinde varlığını sürdürmeye devam eder. Bu yüzden bu bölge ayrı bir anlam içerir. Sarayiçi Bölgesi ile ilgili unutulmaması gereken diğer bir ayrıntı ise; her yıl haziran sonu, temmuz başı geleneksel Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin burada yapılmasıdır.

8) Karaağaç

Karaağaç, yalnızca tarihi konakları ve evleri ile değil; bu bölgeyi merkezden ayıran Meriç Nehri, köprüleri, Lozan Anıtı, Tren İstasyonu ile de ünlü, oldukça dolu bir bölge. Özellikle hafta sonları yoğun olarak ziyaret edilen Karaağaç'a, dönemsel olarak nehir taştığı zamanlarda ulaşmak kolay olmayabilir.

Müzeler ve Ziyaret Edilmesi Gereken Diğer Yapılar

Edirne'nin farklı uygarlıklara ve inançlara ev sahipliği yapmış olduğu gerçeği, günümüzde de kolayca anlaşılabilir. Şehirde pek çok tarihi caminin yanı sıra hizmete açık bir Bulgar Kilisesi olan Sveti Georgi Kilisesi ile birlikte oldukça hoş bir görüntüye sahip olan Edirne Büyük Sinagogu bulunur. Kentin genelinde dikkatinizi çekecek olan diğer bir detay ise birkaç yerde karşılaşabileceğiniz oldukça eski ve etkileyici mezarlıklar. Bunlar dışında görülmesi gereken en önemli müze ise Sağlık Müzesi. Osmanlı döneminde Edirne'nin hastanesi sayılan bu yapı, günümüzde o döneme ait birçok ilgi çekici ayrıntıya ev sahipliği yapar.

Edirne'de Ne Yenir, Ne İçilir?

Edirne denince akla ilk gelen yemeklerden biri olan ciğer, burada incecik kesilerek kızartıldığı için diğer yerlere göre çok daha kıtır ve lezzetlidir. Yanında oldukça acı bir tada sahip olan kuru biberlerle servis edilen Edirne usulü ciğer, genellikle Aydın Tava'da yense de burası çoğu zaman kalabalık olduğu için diğer ciğercileri de tercih edebilirsiniz. Edirne'de tadılması gereken diğer lezzetler ise köfte ve Kavala kurabiyesi.

Edirne'de Konaklama Seçenekleri

Edirne'de kalacak yer seçenekleri çok fazla olmasa da temel olarak ikiye ayrılırlar. Neredeyse tamamı şehrin merkezinde yer alan, çoğu tarihi yapıların restore edilmesiyle hizmete açılmış oteller ya da tamamen modern yapısı ve hizmet anlayışıyla misafirlerine farklı oda alternatifleri sunan RYS Otel, Margi Otel ve Ramada Otel gibi büyük oteller Edirne'de tercih edebileceğiniz konaklama tesisleri arasında yer alırlar. 

⇒ EDİRNE OTELLERİNİ İNCELE

Edirne'de Yapılması Gerekenler

  • Meriç Nehri'nin kenarındaki kafelerde oturup tavşan kanı bir çay içmek. 
  • Karaağaç yönündeki kahvaltıcılarda dillere desten bir serpme kahvaltı yapmak. 
  • Gazi Baba gibi şehrin ünlü meyhanelerinde keyifli vakit geçirmek. 
  • Wagoon, Queen ve Fly Lounge ve benzeri mekanlarda doyasıya eğlenmek Edirne'de yapılabilecek en güzel aktiviteler arasında yer alır.
  • Edirne'nin meşhur camilerini görmek
  • Meşhur Edirne ciğerinin tadına bakmadan dönmemek

Eğer geçerlilik süresi devam eden Schengen vizeniz varsa ve pasaportunuzu yanınıza alırsanız Edirne'den kolayca Yunanistan ya da Bulgaristan'a da geçebilirsiniz.