Türkiye’nin en büyük üçüncü adası olan Bozcaada, Çanakkale’ye bağlıdır. Her yıl Bozcaada’da düzenlenen birbirinden renkli festivaller ile turizme önemli bir katkı sağlanıyor. Bozcaada’nın kendisi kadar ünlü Bağbozumu festivali bu yıl 6-8 Eylül tarihleri arasında ziyaretçilerini coşkulu bir etkinlikle karşılamak için bekliyor. Hem Bozcaada’yı dolaşmak hem de her yıl düzenlenen ünlü Festivali’ne katılmak için çok güzel bir fırsat diyebiliriz. 2 gün süren festival, adalı şarap üreticilerinin kendi bağlarında düzenledikleri sembolik bağbozumuyla başlıyor. Adalılar ile beraber toplayacağınız bir sepet mutlulukla tatilinizi taçlandırabilirsiniz. Bunun için bağ işçileriyle birlikte traktörlere binilip bağlara gidiliyor. Bozcaada, yüzyıllardan beri süregelen üzüm bağları ile ünlü bir ada. Bozcaada’nın bağlarında, Ege’nin en güzel üzümlerinden en lezzetli şaraplar yapılıyor. Bağbozumu şenlikleri de bir yıllık çalışmanın sonucu olarak tüm bağcıların ve ada halkının bir araya gelerek kutladığı bir şenlik olarak öne çıkıyor. Ada'nın renkli ve birbirinden şirin otellerinden hemen rezervasyon yapmanızı öneririz.

⇒ BOZCAADA OTELLERİNİ İNCELE

FESTİVAL NE ZAMAN ?

Her yıl Bozcaada’da düzenlenen Bağbozumu festivali için geri sayımlar başladı. Turizmle birlikte büyük bir organizasyon olarak kutlanan festival, toplam 3 gün süren şenlikte eğlenceli bir etkinlik yaratıyor. Bu sene 6-8 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan festivali kaçırmamanızı öneririz. Turizme büyük bir katkı sağlayan festivalde birbirinden renkli görüntülere imza atılacak. Bol bol fotoğraf çekeceğiniz manzaralara ortak olacaksınız. Katılımcıların ilgisi ile birçok yeni kişilerle samimi bir ortamın sıcaklığını yakalayacak en güzel kareleri birlikte paylaşacaksınız.

FESTİVAL ETKİNLİKLERİ

Bozcaada Bağbozumu festivalinde renkli karelere dahil olabileceğiniz en keyifli anlar için şimdiden hazırlığınızı yapmaya başlamalısınız. Bozcaada denilince akıllarda oluşan o şirin ada, festival ile adından sıkça söz ettirecek. Yıllardır süregelen üzüm bağları ile ünlü olan ada, Bozcaada bağlarında Ege’nin en güzel üzümlerinden en lezzetli şaraplarına kadar yapılıyor. Bağbozumu şenlikleri de bir yıllık çalışmanın sonucu olarak tüm bağcıların ve ada halkının bir araya gelerek kutladığı bir şenlik olarak öne çıkıyor.

Adanın bağcıları, işçilerle ve festivale katılan ziyaretçiler ile birlikte traktörlere biniyor ve bağlara yolculuk başlıyor. Burada ilk üzümler toplanıyor, küfelere konularak eskiden olduğu gibi atlarla, eşeklerle ve pırpır denen minik traktörlerle ada meydanına getiriliyor. Bu eğlenceli ve kalabalık yolculuk boyunca müzikler çalınıyor ve yolculuk eğlence dolu keyifli bir hale dönüşüyor.

Festivale katılan misafirlere, amblemli üzüm sepeti, şapka, bandana ve önlük hediye edilerek bağcılar ile buluşturuluyor. Bağlar arasında doğal bir cennetle buluşan misafirler güzellikleri kendi eliyle dalından koparacak ve bir nebze olsun şehir hayatından doğa hayatına geçişin tadını çıkaracak.

Özellikle şaraplık üzümlerin değerlendirilmesi açısından geleneksel yöntemlerle üzüm pekmezi, sirkesi, pestili, reçeli, üzüm yaprağı salamurası, üzüm suyu veya koruk suyu vb. üzüm yan ürünlerinin nasıl yapıldığını da tüketicilere gösterilecek ve uygulatılması için kendi elleriyle topladıkları üzümlerden elde ettiği bu yan ürünleri uygun ambalajlar içerisinde yanlarında götürmeleri sağlanacak.

Bağbozumu etkinliği ile başlayan festival boyunca, adanın kalesinde konserler düzenleniyor. Yerel halk ev yapımı şaraplarını, reçelden tasarım takılara kadar birçok ürünü satıyor. Renkli pencereli evler, Arnavut kaldırımlı dar sokaklar ile tüm ada şenleniyor ve eğlenceli keyif dolu festival ziyaretçilerini bekliyor. Aynı zamanda festivalde iki farklı yarışma da düzenleniyor. Adanın genç kızlarının katıldığı Üzüm Güzeli yarışması ve bağcılar arasında yapılan Çavuş Üzümü yarışması düzenlenerek adanın Üzüm Güzeli ile mahsuller arasından en iyi Çavuş Üzümü seçiliyor.

Her sene Eylül ayından tekrar eder ve bir yıllık meşakkatli bir çalışmanın karşılığının özel kutlamalarla alındığı sayılı günlerde; çeşitli konserler, tadım aktiviteleri, yarışmalar ve satış tezgahları adanın nostaljik sokaklarına kurulur. Eğlenceli ve bir o kadar da kalabalık geçen festival her sene yoğun ilgi görüyor. Bütün bir yılın yorgunluğunu üzerinden atmak isteyenler ve yeni bir dönemi farklı bir hava ile karşılamak isteyenler için bu festival kesinlikle bir başlangıç noktası.

 YEME-İÇME

Büyük şehrin karmaşasından kaçıp biraz nefes almak için çıktığınız sakinliğin tadını çıkarmak isteyenler için Bozcaada her damak zevkine uygun yeme-içme yerleri ile öne çıkıyor. Türklerin ve Rumların bir arada yaşadığı Bozcaada’da yemek sofraları adeta ziyafete dönüşüyor. Güzelliklerini saymakla bitiremediğimiz bölgede yemeğe doyamayacağınız ada yemekleri mevcut. Ege yöresinin lezzetli yemekleri ile damaklarınız şenlenecek. Çeşit çeşit reçelleriyle ünlü, yemeğe doyamayacağınız ada ekmeğinin tadına bakabilirsiniz. Adanın kendi üretimi olan domates ve incir reçelini tatmadan kesinlikle dönmeyin zira pişmanlık duyabilirsiniz. Deniz mahsulleri ve adaya özgü hazırlanan mezeler ile tadına doyamayacağınız lezzetleri deneyimleme fırsatı bulabilirsiniz. Birde üstüne Bozcaada’nın meşhur geleneksel bademli ve damla sakızlı kurabiyesini çayınızı ya da kahvenizi yudumlarken büyük keyif alacaksınız.

FESTİVALDE KONAKLAMA

Doğal ve şehir yaşamından uzak bir kaçış rotası denildiğinde akla ilk gelen yerlerden olan Bozcaada’da büyük oteller ve tatil köyleri göremeyeceksiniz. Konaklama tipleri olarak genelde Butik Hotel, Pansiyon, Konuk Evi Villa Kiralama gibi seçenekler mevcuttur. Samimi ve doğal mekanları ile ünlü daha çok sizlere butik huzurlar yaşatacak eşsiz bir ada. Ege sınırları içerisinde yer alan Bozcaada’da, 500 yılı aşkın Rumlarla Türkler bir arada yaşamaktadır. Bir tarafı Rum, diğer tarafının Türk mahallesi olan adada yeni kültürler keşfedecek ve bulunduğunuz zaman içerisinde bir sürü güzelliğe şahit olacaksınız. Son yıllarda şehir yaşamından bunalan insanların ilk durağı haline gelen huzur bulacağınız bir yer. Yazın esen poyrazı sayesinde her daim serindir. Adanın sembolü haline gelen meşhur lezzetlerinin tadına bakmadan dönmemenizi öneririz. Şarap kültürüyle bilinen Bozcaada, en eski geleneklerinden biridir ve her şarabın da ayrı bir hikayesi vardır. Berrak denizi sayesinde eşsiz bir denizaltı deneyimi yaşayabilirsiniz. Gün batımının meşhur olduğu adada en iyi aktivite batı ucunda yer alan rüzgar güllerini izlemek olacak. Karşınızda gördüğünüz manzarayla baş başa kalacak ve tüm düşüncelerinizden uzaklaşacaksınız. Hem festivalde fazlasıyla eğlenecek hem de Bozcaada’yı deneyimlemek için birbirinden renkli otellerden hemen yerinizi ayırmanızı öneririz. Dilerseniz festivalde eğlenirken Bozcaada'da günlerinizi dolu dolu geçireceğiniz ve adanın keyfini tam anlamıyla çıkarabileceğiniz BOZCAADA'DA YAPILACAK 6 AKTİVİTE! yazımızı okuyabilirsiniz.

⇒ BOZCAADA OTELLERİNİ İNCELE

FESTİVALE ULAŞIM

Bozcaada’ya hangi ilden gitmek istiyorsanız öncelikle Çanakkale’ye ulaşmanız gerekiyor. Çanakkale merkezden kalkan dolmuşlar veya belediye otobüsleri ile Geyikli beldesine ulaşmalısınız. Geyikli beldesinde bulunan liman aracılığı ile Bozcaada’ya geçebilirsiniz. Her saat başı Bozcaada’ya çift yönlü sefer bulunmaktadır. Ada merkezinde kurulan stantlarına başvurarak istediğiniz saatteki araca rezervasyon yaptırabilirsiniz. Araçlara binerken sizin için elde örülerek hazırlanmış sepetleri alıyorsunuz. Bağa vardığınızda bağcılık hakkında bilgi alıp üzüm toplamayı öğreniyorsunuz. Tarımsal turizmi yaşadığınız gezide sepetlerinize istediğiniz cins üzümleri dolduruyorsunuz. Ardından araçlarla ada merkezine dönüyorsunuz. Yolculukta topladığınız üzümlerle el örgüsü sepetler size kalıyor.