Karadeniz’in doğal güzellikleri arasında bulunan ve yılın her dönemi yerli yabancı binlerce turiste ev sahipliği yapan Ayder Yaylası bu yıl 11.si düzenlenecek olan Geleneksel Kardan Adam Festivali ile misafirlerine yine unutulmaz bir hafta sonu yaşatmaya hazır. Doğanın kalbinde kış oyunlarından Karadeniz müziğine, geleneksel yarışmalardan profesyonel spor aktivitelerine kadar pek çok etkinlik Çamlıhemşin’e bağlı Ayder Yaylası’nda sizleri bekliyor.

Festival Zamanı

Çamlıhemşin Doğa Sporları ve İhtisas Kulübü’nün organize ettiği Ayder Yaylası Kardan Adam Festivali bu yıl 27-28 Ocak tarihleri arasında gerçekleşecek. Gerçekleştiği hafta sonu süresince dolu dolu bir etkinlik programına sahip olan festivalde en fazla etkinlik yine ilk günde olacak.

Festival Etkinlikleri

Ayder Yaylası Kardan Adam Festivali her yıl olduğu gibi bu yıl da eğlencenin, sporun, doğal güzelliğin ve geleneksel oyunların bir araya geldiği bir hafta sonunda sizleri ağırlıyor. Festival boyunca kar üzerinde rafting, şambreller ve su botları ile kayak gibi spor aktivitelerinden karda halat çekme ve yumurta taşıma gibi geleneksel oyunlara kadar pek çok eğlenceli etkinlikte yer alabilirsiniz. Geleneksel yarışmaların yanı sıra tabi ki kardan adam yapma yarışması festival katılımcılarını bekleyen aktiviteler arasında bulunuyor. Ayrıca Türkiye Kayak Federasyonu tarafından festivalde start verilen Türkiye Biatlon Şampiyonası bu yıl da programdaki yerini alıyor. Biatlon Şampiyonası kapsamında kayaklı koşu ve tüfekli atış sporları bir araya gelerek katılımcı halk ile buluşturuluyor.

Yarışmalar ve spor etkinliklerini müzik ile harmanlayacak olan festivalde kar üzerinde tulum eşliğinde horon oyunları da eksik olmayacak. Bu yıl da şenlik boyunca Karadeniz müziği, tulum ve horona doyacak olan misafirlere profesyonel sanatçılardan Turan Şahin, Ünal Sofuoğlu, Volkan Arslan, Erdem Akın eşlik edecek. Festivalde son olarak ünlü Karadenizli müzik grubu Koliva katılımcılara müzik ziyafeti verecek.

Türkiye’nin dört bir yanından gelen katılımcılar yaylanın göz kamaştıran doğal dokusunun kucağında folklor gösterileri, yöresel eğlenceler, havai fişek gösterileri ve müzik dinletileri ile şölen yaşarken oyunlar, yarışmalar ve aktiviteler sayesinde kış sporlarının tadına varacak.

Festivalde Konaklama

Ayder Yaylası’nda doğal bungalov tarzda butik oteller ve pansiyonlardan çok odalı büyük resort otellere kadar pek çok konaklama tesisi bulunuyor. Hangi tesisi seçerseniz seçin, en önemli tavsiye yanınıza küçük bir çanta almanız. Tesislere araçla ulaşım pek mümkün olmuyor ve arazi valiz çekmek için elverişli değil. Küçük bir sırt çantası ile konaklayacağınız yere rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Ayder Yaylası otelleri genellikle oda kahvaltı şeklinde yarım pansiyon konaklama seçeneğine sahip. Ortak banyo ya da özel banyoya sahip oda seçeneklerine ya da manzara ve vadiye yakınlık özelliklerine bağlı olarak oteller arası fiyatlar değişebiliyor. Doğal bir mimariye sahip Sis Otel, Kaçkar Resort Hotel ya da Ayderoom Otel de konaklayabileceğiniz pansiyonlar arasında yer alıyor.

Kalabalık gruplar halinde seyahat eden misafirler ise küçük pansiyonlara kıyasla daha çok odaya sahip olan Kalegon Butik Otel, Yeşil Vadi Otel, Haşimoğlu Otel ya da Ayder Doğa Resort gibi tesisleri tercih edebilir.

Festivale Ulaşım

Bölgeye uçakla seyahat edecek olan misafirler için en yakın havalimanı Trabzon’da bulunuyor. Havalimanına vardıktan sonra birkaç farklı alternatif sizi bekliyor. Öncelikle ilk yapmanız gereken Rize’nin Pazar ilçesine ulaşmak olacak. Daha sonra Çamlıhemşin ilçesi istikametine ve Ayder Yaylası’na varacaksınız. Dilerseniz havalimanında araç kiralama hizmetinden faydalanıp kendi aracınızla Ayder Yaylası’na hareket edebilirsiniz. Trabzon-Ayder Yaylası arası mesafe araçla yaklaşık iki buçuk saatlik bir yolculukla katediliyor. Kendi aracıyla ya da kiralık araçla seyahat eden misafirler Karadeniz Sahil Yolu’nun muhteşem manzarası eşliğinde devam ettikten sonra rakım yükselirken yol üstünde Fırtına Vadisi’ni görme şansı da elde edebilir.

Havalimanından itibaren toplu taşıma araçlarını tercih edecek olan misafirler için en kolay ulaşım yolu Havaş ile Rize Pazar ilçesine ulaşmak. Bir diğer alternatif ise havayolu yolculuğundan sonra Trabzon Şehirlerarası Otogarı’na ulaşarak otobüs veya dolmuşla Ayder Yaylası’na varmak. Trabzon Havalimanı-Otogar arası için dolmuş, taksi veya HAVAŞ hizmetleri arasından dilediğinizden faydalanabilirsiniz. Trabzon Otogarı’ndan Çamlıhemşin’e ulaşmak için öncelikle Rize merkeze ya da direkt Rize’nin Pazar ilçesine varmanız gerekiyor. Rize merkeze ulaşan yolcular Rize otogardan Pazar ilçesine dolmuş ile ulaşabilir. Trabzon’dan Hopa ve Artvin’e seyahat eden araçlar da direkt olarak Rize’nin Pazar ilçesinden geçiyor. Pazar ilçesinde indikten sonra Çamlıhemşin-Ayder yönüne hareket eden dolmuşlarla festival alanına rahatlıkla varabilirsiniz. Etkinliğin sloganında da söylendiği gibi “Koyver Kenduni Hayde Kardan Adam Şenliklerine”.