Yardım

Loading...
Sırala

Nizip

Nizip denilince akla ilk olarak fıstık ve Zeugma geliyor. Fakat üzücü olan ve doğrusu bilinmesi gereken şey  ikisinin de Nizip’e ait olmasına rağmen bağlı olduğu il olan Gaziantep’e atfedilmesi. Nizip’te ağaçlardan toplanan fıstıklara Antep Fıstığı deniyor, buradan çıkan o muhteşem mozaikler ise Antep müzesinde sergileniyor. Nizip günümüze taşıdığı tarih için ve vazgeçilmez bir tat olan “Antep” fıstığı için ziyaret edilerek takdiri hak ediyor.

 

Nizip’te Şehir İçi Ve Şehir Dışı Ulaşım

Nizip devlet demiryolu ağına bağlı bir şehir olmasının yanında, şehrin yurt içi ve yurt dışı bağlantıları da bulunuyor. İlçeye demir yolu ile Gaziantep şehir merkezi, Adana, Ankara, İstanbul, Şanlıurfa, Irak ve Suriye’den ulaşılabiliyor.

Nizip Gaziantep uluslararası havalimanına 45 kilometre mesafede bulunuyor. Uçakların her inişlerinde 16 kilometre uzaklığında olan Gaziantep şehir merkezine yolcu servisleri yapılıyor. Gaziantep şehir merkezinde Nizip ilçesine 5 dakikada bir yolcu taşıma minibüsleri çalışıyor. Gaziantep havalimanından Nizip ilçesi yaklaşık 50 dakika sürüyor. Gaziantep’ten Nizip’e doğrudan yolcu minibüsleri olduğu gibi Şanşlıurfa,Suruç ve Birecik şehir merkezlerine yolcu taşıyan minibüs veya otobüsler de Nizip’ten geçiyorlar. Nizip ilçesi şehirlerarası otobüs terminaline sahip olduğu için, Adana - Ankara - İstanbul - İzmir - Diyarbakır gibi büyükşehirlerden her gün yolcu taşıma işlemleri yapılıyor. Gaziantep şehirlerarası otobüs terminali dahilinde de her 15 dakikada bir Nizip’e yolcu minibüsü seferleri yapılıyor.

Nizip ilçesi Mersin limanına 355 kilometre, İskenderun limanına 187 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Bu şehirlere deniz yolu ile gelenlerin Nizip’e ulaşmaları kara yolu ile yapacakları seyahat ile mümkün oluyor. Mersin ve İskenderun şehirlerinden her gün saat başı Gaziantep'e otobüs seferleri mevcut olup, Gaziantep otobüs terminali dahilinde bulunan Nizip minibüslerini kullanarak Nizip’e ulaşmaları gerekiyor.

 

Nizip’te Yapabileceğiniz Aktiviteler

Öncelikle bilinmeli ki Nizip’te yer gök fıstık ağaçları ile kaplı. Fındığın şehri olarak anılan bu yerde yapılacak ilk işlerden biri bu hazineye şahit olmak oluyor.

Türkiye dünya arkeoloji tarihi açısından önem taşıyan ve kazı çalışmaları büyük bir heyecan ile izleyen Belkıs Zeugma antik kenti, Nizip'in 10 km kuzeyinde bulunuyor. Birecik Baraj Gölünün tatlı su balıkları ile mavi suları, antik kentin kıyılarını örtüyor. Ayrıca merkezinde bulunan Bizans Dönemine ait Nizip Fevkani Kilisesi ziyaretçilerin ilgisini oldukça çekiyor .Nizip çayı kıyısında bulunan Karpuzatan piknik alanı tabiatla buluşup, nefes almak isteyenler için ideal mekanlar sunuyor. Bunların yanında bir zamanlar meşhur olan Kurtlar Vadisi Irak Filmi akıllara geliyor. Çünkü bu filmin bu ilçede çekildiği biliniyor. Filmin çekildiği yeri mekan edenler için ideal bir gezi rotası. İlçede bulunan Sabun fabrikası filmde Amerikalıların Cezaevi olarak kullanıldığı için, fabrika da görülmeye değer bir hal alıyor. 

Ayrıca Gaziantep'e kadar gelmişken buradaki diğer tarihi mekanları ve Antep mutfağını da görmeden gidilmemesi de tavsiye ediliyor.

 

Görülmesi Gereken Yerler

Nizip ilçesi denince herkesin aklına farklı şeyler gelebiliyor. Ama ortak olarak akla gelen şüphesiz Zeugma Antik Kenti oluyor.

 

Zeugma / Belkıs Antik Kenti

Zeugma Antik Kenti, Gaziantep ili, Nizip İlçesi, Belkıs Köyü sınırları içerisinde Fırat Nehri'nin kıyısında yer alıyor. Zeugma , tarihin değişik dönemlerinde değişik isimlerle anıldığı, Roma hakimiyetine girmesiyle birlikte kentin adının köprü, geçit anlamına gelen “ Zeugma” adını aldığı ve tarihin her döneminde önemini koruduğu biliniyor.

Zeugma antik kentinin Anadolu’da bulunan diğer antik kentlerin önünde bulunmasını sağlayan en önemli etken hiç şüphesiz bu bölgede gelişen heykeltıraşlık. Bu dönemde yapılan birçok sanat eseri ülkemizde ve dünyanın farklı müzelerinde ziyaretçilerine sunuluyor. Günümüzde yapılan kazılar neticesinde bölgede ‘bulla’ adı verilen 100.000 adet mühür elde edildiği biliniyor. Bu mühürleri Gaziantep Arkeoloji Müzesinde ziyaret etmeniz mümkün. Bunun yanında heykeller, kabartmalar ve mezar stellerinde kendini gösteren pek çok örneği bulunuyor.

Bunların başında gelen Ares (mars) heykeli günümüze kadar ulaşmayı başaran en önemli tarihi eserlerin başında yer alıyor. Bu heykelin, Romalılar döneminden kalma 1.50 metre uzunluğa sahip bronz mars heykeli olduğu, Romalılar için en önemli tanrılardan biri olan Ares’in bereketi ve gücünü simgelediği söyleniyor. Antik kentte Mozaikler de son derece dikkat çekici. Gaziantep müzesi Zeugma bölümünde pek çok mozaik eser ziyaretçilerini bekliyor. Bu mozaiklerin başlıcaları Triton mozaiği, Poseidon, oceanos ve tethys mozaiği ve Çingene mozaiği. Özellikle Çingene mozaiği antik kentin simgesi haline gelmiş olup, mozaiğin tanrı Gaia’yı temsil ettiği iddia ediliyor.

 

Rumkale

Gaziantep merkezinin 62 km. kuzeydoğusunda, Merzimen çayının Fırat Nehri'ne döküldüğü yerde dik kayalar üzerinde bulunuyor Rumkale. Buranın adı önceleri Hromgla iken bozularak Rumkale halini alıyor. Fırat ve Merzimen'in kıyılarından itibaren dimdik yükselen yamaçlarda, bir diş sur ve kompleks odalardan oluşan kapı girişi ile içeri giriliyor. Ayaktaki mimari kalıntılar Geç Roma ve Ortaçağ karakteri taşıyor. Bunların en ilginci Fırat seviyesinin altına kadar inen kuyu. Burası Hz. İsa'nın havarilerinden Yohannes'in bir süre inzivaya çekilerek, Yohannes (Yohenna) incilinin müsvettelerini sakladığı yer olarak biliniyor. Birecik Barajında su tutulma işlemlerinin tamamlanmasıyla birlikte Rumkale tamamıyla bir yarımada halini alıyor.

 

Fevkani Kilisesi

Yapım tarihi bilinmeyen ve buna rağmen yüzyıllardan beri sağlamlığıyla dikkat çeken Nizip Fevkani Kilisesi, Gaziantep'in mimari eserleri arasında yer alıyor. Nizip Fevkani Kilisesi, Şıhlar Mahallesi'nde bulunuyor ve 11-12. yüzyıllarda inşa edildiği tahmin ediliyor. Günümüzde restore çalışmalarıyla turizme kazandırılması bekleniyor.

 

Nizip Belkıs Höyükleri

Nizip'in güneyindeki Nizip höyüğüyle Belkıs'taki höyükler genellikle ilk yerleşmeler olarak biliniyor. Belkıs höyüğünden güneye bakılınca Nizip'in hem bugünkü tepe mahallesi hem de Nizip höyüğü görülüyor. İlk yerleşmeleri oluşturan insanlarca olayları izleme, ateş yakarak haberleşme ve tehlike anında işaretleşme gibi özel amaçlarla korunup geliştirildiği biliniyor. Nizip'te halk arasında yaygın bir efsaneye göre, Belkıs höyüğünün altında yatan ermiş her yüzyılda bir kalkıyor ve "Belkıs'ın çüt demiri altın oldu mu ?" diye bağırıyor. "Olmadı!" diye bir ses duyunca da bu kez "Olacak olacak" diyerek yeniden kalktığı yere yatıyor.

Nizip’e kadar gelmişken, Zeugma’dan 20 kilometre uzaklıktaki Birecik de misafirlerin gezi listelerinde yer alabiliyor. Bu muhteşem bir şehri etkileyici kılan şey tam ortasından Fırat Nehrinin geçiyor olması. Dört bir yanında ise tarihi yapılar yer alıyor.

 

Nizip’te Ne Yenir?

Nizip'te karın doyurmanın hem ucuz hem de lezzetli olduğu söyleniyor. Gerçekten de öyle.  Caddelerde ve hatta ara sokaklarda onlarca kebapçının kapıları misafirlerine açık bulunuyor. Sabahın erken saatlerinde hazırlanmış ciğer kavurma ya da üç şiş bir ekmek kebap dürümü günü gezerek geçirecek misafirler için dinç tutacak bir başlangıç oluyor. Nohut dürümü ise bölgede özellikle ismini duyabileceğiniz bir tat. Sabahın erken saatlerine rağmen buranın yoğun çalışan insanı için bu tatlar özellikle tercih edilen tatlar.

 

Alışveriş

Nizip’te zeytin bahçeleri ve Antep fıstığının aşırı fazla olduğu göze çarpıyor. İlçede zeytin yağından elde edilen sabunlar ise oldukça meşhur. Türkiye’nin Sabun ihtiyacının, 1960’lı yıllarda %90 oranında Nizip ilçesinin karşıladığı biliniyor. Bu nedenle bu güzel kokulu yerden zeytin, Antep fıstığı ve sabun almak gitmeden önce mutlaka öncelik oluyor. Nizip'te Antep fıstığı ve zeytin yanında mercimek, buğday,arpa ve bağcılık faaliyetleri üzerine kurulu çeşitli sanayi kuruluşları da var.

Gezilerinden hediyelik eşya ile dönmek isteyenler için ise Zeugma Müzesi’nin hediyelik eşya dükkanı oldukça tercih ediliyor. Burada geleneksel ürünlere biraz daha modern dokunuşlar yapılıyor. Evde kendi kendinize yapabileceğiniz mozaik setleri, kutlu kumaşından yapılmış clutchlar ve kol çantaları da bulunuyor.

 

Gece Hayatı

Nizip’te akşamları müzik dinleyebileceğiniz mekanların yanında sessiz bir yer arayanlar için oturup kahvenizi içebileceğiniz kafeler de bulunuyor. Eğer akşamınızı bir mekanda geçirmek istemiyorsanız ay ışığında yürüyüşler yapabiliyor ve tarihin tadını akşamında da çıkarabiliyorsunuz.

Uygulamada devam et
Seyahatlerinizi rezerve edip yönetmenin en kolay yolu
otelz-loader
Yükleniyor