Yardım

Sırala

Zile

Zile Gezi Rehberi

Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan Zile 7000 bin yıllık geçmişiyle tarihe damga vuran yerlerden biridir. Tokat ilimize bağlı bir ilçe olan Zile tarihe geçen bir özelliğe de sahiptir. Ünlü Roma İmparatoru Jül Sezar’ın geldim gördüm yendim anlamına gelen Veni-Vidi-Vici sözünü günümüzde Zile sınırları içinde yapılan Zela savaşında söylemiştir. Günümüzde hala kullanılan bu sözün burada söylenmiş olması siz değerli ziyaretçileri içinde oldukça ilgi çekici olacağına inanıyoruz.

Zile’ye Nasıl Gidilir

Zile’ye olan yolculuk için öncelikle Tokat’a gelmeniz gerekmektedir. Tokat’a ulaşım konusunda seçenekleriniz oldukça fazladır. Genel olarak bir şehre ulaşım olarak kullanılan en kolay ve hızlı yol havayolu olsa da Tokat için bu konu biraz sıkıntılı gerçekleşmektedir. Haftada gidiş ve dönüş olmak üzere sadece bir seferin hizmet verdiği havalimanı yenisi açılana kadar bu şekilde devam edeceği bilgisi verilmektedir. Her ilden uçuş sağlanamadığı gibi bu kadar az seferin olması da gidecek olanlar için değerlendirmesi zor bir seçenek olarak gözüküyor.

Tokat’a şehirlerarası otobüs seferlerini kullanarak ulaşmanız havayolu ulaşımına göre biraz daha kolay olacaktır. Türkiye’nin neredeyse her ilinden otobüs seferleri ile Tokat’a rahatça ulaşabilirsiniz. Özellikle Zile’ye geçecek insanlar için daha iyi bir seçenek olarak gözüken otobüs seferlerinin devamında otogardan Zile araçlarına binerek yolculuğunuza devam edebilirsiniz.

Ulaşımı yakın şehirlerden gerçekleştirmeyi düşünüyorsanız demiryolu bir diğer seçeneğiniz olabilir. Tokat merkezinden geçen demiryolu hattı yakın çevrede bulunan Samsun, Sivas ve bu illerin devamında Anadolu’nun diğer illerine ulaşan Express tren seferleri ile sağlanabilir. Bu tren seferleri özellikle son dönemlerde oldukça revaçta olduğu için tatile çıkmadan önce biletinizi almanızı tavsiye ederiz.

Tokat’a ulaştıktan sonra Zile araçları ile devam edeceğiniz yolculuğunuz yaklaşık 71 km kadar sürecektir. Yolun yapısı sebebiyle yolculuğunuzun ortalama 1 buçuk saat süreceğini söylemek isteriz. Eğer bu yolculuğu kendi aracınız gerçekleştirmek isterseniz bu hatta kullanılan araçların köylere girmesi ve yol üstünde çok yolcu indirip bindirdiği için daha kısa sürede tamamlamanız mümkündür.

Zile’de Ne Yenir Ne İçilir

Zile yemek konusunda tutku ile hareket edenlere iyi bir ev sahibi olacaktır. Özellikle Tokat’ın ülkenin tamamına mal olmuş bir lezzeti bulunmaktadır. Tokat kebabı olarak bilinen bu lezzet Zile’de Zile kebabı olarak sahiplenilmiştir. Kendi özel sobasında pişirilen bu kebap nisan ayının gelmesi ile restoranlardan daha çok piknik için doğaya kendini atanlar tarafından yapılmaktadır. Bu lezzeti mutlaka tatmanızı tavsiye ederiz.

Zile’ye özgü bir diğer lezzet olan pestik kavurması bu yörede yapılan pestillerin küçük parçalara ayrılarak yumuşatıldıktan sonra tereyağıyla kızartılır. Ceviz serpilerek servis edilen bu yemek tatlı sevenlerin damağında unutulmaz bir iz bırakacaktır. Hem enerji vermesi hem de tok tutmasıyla bilinen bu tatlıyı özellikle öğlen yemenizi tavsiye ederiz.

Bu bölgeye has başka bir lezzet olan Hasuda ziyaretlerde misafirlere hazırlanan ünlü bir tatlıdır. Tereyağı ve cevizle servis edilen bu tatlının en önemli özelliği sıcak olarak yenmesidir. Tereyağı ve cevizle olan birleşimi sonrasında ağızda eriyen bu lezzete bayılacaksınız.

Zile’den Ne Alınır

Zile’den alınacaklar listesinde en başta zile pekmezi gelir. Bu bölgeye has üzümlerden yapılan pekmez bildiğiniz pekmezlerden farklı olarak beyazdır. Üretimi oldukça zahmetli olan Zile pekmezi odun ateşinde yavaş yavaş pişirilerek beyazlaşana kadar defalarca tekrar eden bir süreçte hazırlanmaktadır. Bu kadar zahmetli üretim sonrasında genelde cevizlisi satılan pekmezi tattığınızda bütün valizinizi boşaltıp Zile pekmezi ile doldurmak isteyebilirsiniz.

Bölgeye has yöresel bir lezzet olan Köme genel olarak cevizli sucuk olarak bildiğimiz lezzete benzemektedir. Zile’de üretilen üzümlerden yapılan Köme lezzetini de buradan aldığına inanılmaktadır. Tadan herkesin aşık olduğu bir lezzet olduğu gibi sevdiklerinizin de oldukça hoşuna giden bir hediye olacaktır.

Zile ile özdeşlememiş olsa da Tokat ile ünlenen asma yaprağı burada alabileceğiniz diğer sembol ürünlerden biridir. Asma yaprağı ile yapılan lezzetlerin en önemli özelliğini yaprağın kalitesi belirler. Kalitesiyle ülkeye nam salan Tokat asma yaprağını gelmişken almanızı tavsiye ederiz.

Zile’de Gezilecek Görülecek Yerler

Zile’ye geldiğinizde bu güzel ilçeyi panoramik olarak görebileceğiniz aynı zamanda ilçenin tarihine de şahitlik etmiş olan Zile Kalesi sizi karşılayacak. İlçenin merkezinde bulunan kalede Sezar’ın silindir taşa yazdırdığı Veni-Vidi-Vici yazısı da bulunmaktadır. Kaleyi ücretsiz gezebildiğiniz gibi eğer şahsi aracınızla gitmeyi düşünüyorsanız kalenin girişine kadar gidebileceğiniz müsait bir yolu olduğunu söyleyebiliriz.

Zile bozulmamış tarihi yapısı ve bir dekoratörün elinden çıkmış gibi gözüken sokakları Zile’nin görülmesi gereken en güzel noktalarını oluşturmaktadır. Son dönemde restorasyon konusunda yerel halk ve belediyelerin beraber çalışması güzel sonuçların ortaya çıkmasını sağlıyor. Bu dokuyu ve tarihi hissetmek istiyorsanız kendinizi Zile sokaklarına atıp kaybolmayı göze alın her sokağın sizi daha fazla çekeceğine emin olabilirsiniz.

Zile’de tarihi yapıların ilçenin yapısı ile harmonisi insanlarda şaşkınlık yaratabiliyor. 7bin yıllık geçmişe sahip olması bu konuda en büyük etken. İlçede bulunan önemli eserlerden biri olan Nasuh Paşa Cami’de 1267 yılından beri süre gelen varlığıyla ilçeye sembol olmuş yapılardan biri. Özellikle cami minaresinin yapımında kullanılan kesme taşlar onu diğer camilerden ayıran özelliğe sahip. Zile’ye gittiğinizde bu sembol camiyi de ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

Ballıca Mağarası’nın milyonlarca yıl önce başlayan iç oluşumu ziyaretçilerine eşi bulunmayan bir görsel şov sunmaktadır. 680 metre uzunluğundaki mağaraya girdiğinizde sizi karşılayan sarkıt ve dikitler ile mağaranın eşsiz şekilde oluşmasını sağlayan milyonlarca yıllık serüven sayesinde vaktin nasıl geçtiğini anlayamayacaksınız. Fotoğraf makinesine izin verilmeyen mağarayı gezmenizi mutlaka tavsiye ederiz.

Eğer tarihe daha çok eski dönem tarihine hayranlığınız varsa Zile’de bulunan Maşat Höyük size tam uyan gezi noktalarından biri. Yakın dönemde yapılan kazılarda önemli sayıda tarihi eser bulunan höyük Tokat iline ait tarih geçmişine de ışık tutmaktadır. Höyükte bulunan bazı eserler Tunç Çağı’na ait iken aynı kazıda bulunan çivi yazısı tabletlerin Hititlere ait olması bölgede çalışan bilim insanlarının bölgeye olan hayranlığını arttırmıştır.

Taş Köprü Camisi olarak da bilinen Elbaşoğlu Cami ilçenin önemli eserlerinden diğeridir. Bu eser sanat ve mimari yapısı bakımından Zile’nin özelliklerini yansıttığı gibi kullanılan kesme taşların yapısı ile ahşap sütunların uyumu o dönem yapılan eserler arasında günümüze kalan en güzel örneklerden birini oluşturmaktadır.

Yine Zile’nin tarihini yansıtan bir diğer cami olan Beyazıt Bestami Camii yapım tarihi tam olarak bilinmese de içerisinde bulunan yazıların tarihi 1200’lü yıllara kadar dayanmaktadır. Mimari olarak oldukça farklı bir tarza sahi caminin yüksek tavanı ve dikdörtgen şekli özellik bakımından onu diğer camilerden ayırmaktadır.

Zile samimi sokakları ve sıcak halkı ile ziyaret edenleri hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile karşılamaktadır. Sevdikleriniz ile keyifli tatil geçirmenizi sağlayacak özelliklerinin yanı sıra bir hafta sonu kaçamağınızı layığı ile geçirebileceğiniz güzel bir gezi noktasıdır. Özellikle yöresel lezzetlerin öne çıktığı Zile’de tarihi ve kültürel doku da sizin hoş vakit geçirmenizi sağlayacaktır.

Uygulamada devam et
Seyahatlerinizi rezerve edip yönetmenin en kolay yolu
otelz-loader
Yükleniyor