Yardım

Sırala

Şarkışla

Sivas'a bağlı ve merkeze 81 kilometre uzaklıkta bulunan Şarkışla ilçesinin ismi Eski Türkçede şehir anlamına gelen Şar ile Kışla kelimelerinin birlikte telaffuz edilmesiyle Şehirkışla sözcüğü anlamını kaybedip Şarkışla’ya dönüşmüştür. M.Ö 3000’li yıllarda Hititlilerin yaşadığı bilinen ve daha sonra Pers, Büyük İskender, Kapadokya Krallığı ve Roma yönetimine katılan Şarkışla, Bizans döneminde ise Sivas’a bağlı bir sancak konumundaydı. Bölgedeki ilk Türk egemenliği ise Danışmentliler ile başlamış olup 1175 yılından itibaren Anadolu Selçuklularına geçmiştir.93 Harbi sırasında değişik kültürlerden gelip yerleşen insanların varlığı nedeniyle Şarkışla, halk kültürü yönünden renkli bir mozaik oluşturmaktadır. 

Kilimleri ve Ozanlarıyla meşhur Şarkışla'da, yöre halkı gelenek ve göreneklerine bağlı, misafirperver olmasının yanında içli ve duygulu kişiliklerini yöreye has deyiş, şiir ve türkülerinde belli etmekte. Bu nedenledir ki yörede yetişen pek çok ozan türküleriyle ülkenin dört bir köşesine sesini duyurmakta. Bunların en çok bilineni ise ünü yurt dışına taşan Türk Edebiyatı’na kazandırdığı eserleri ile ölümsüzlük katan Aşık Veysel Şatıroğlu'dur. Şarkışla ilçesi, birkaç önemli yapıya ev sahipliği yapmasının yanı sıra, Aşık Veysel’in hatıraları ve mezarı için görülmesi gereken bir yerdir. Ayrıca Aşık Veysel'i, halk ozanları, türküleri, kilimi ve yaşayan gelenekleriyle tanınan Şarkışla'da tatilinizi etkinlik tarihlerine göre ayarlayıp katılabileceğiniz Uluslararası Aşık Veysel Kültür ve Sanat Festivali, Emlek Aşıkları Festivali ile yörenin kültürel mirasına ve dillere dolanan türkülerine aşıklar atmosferini soluyarak tanıklık edebilirsiniz. 

 

Şarkışla'ya Nasıl Gidilir?

Sivas iline bağlı Şarkışla’nın doğusunda Sivas ve Altınyayla, batısında Gemerek, güneyinde Kayseri, kuzeyinde de Yozgat ve Yıldızeli ilçesi bulunmakla birlikte ilçenin kuzeyinde, Tecer ve Şama dağları ile güneyinde Hınzır Dağı bulunmaktadır. Şehir merkezine 81 kilometre mesafede bulunan Şarkışla'ya ulaşım otobüs ve minibüslerle sağlanmakta. Sivas'a karayolu, havayolu, demiryolu ile ulaşım sağladıktan sonra kolaylıkla Şarkışla'ya geçiş yapabilirsiniz. İl merkezine 23 kilometre mesafede bulunan Sivas Nuri Demirbağ Havalimanı'nı tercih edebileceğiniz gibi Doğu Ekspresi, Güney Kurtalan Ekspresi, Vangölü Ekspresi ile direkt Şarkışla ilçesine ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca ilçenin içinden geçen demiryolu ilçeyi Sivas ve Kayseri’ye bağlamakla birlikte yük ve yolcu taşımacılığında önemli yeri olan Şarkışla Garı 1930’lu yıllardan beri hizmet vermektedir. Ayrıca Sivas'ın diğer ilçelerini de gezmeyi planlıyorsanız şehir otogarının yanında bulunan semt garajından otobüsler ile ulaşım sağlanmakta. 

 

Aşık Veysel Müzesi

Şarkışla ilçesine bağlı ve ilçeye 34 km uzaklıkta olan Sivrialan Köyü'nde  bulunan ve Aşık Veysel'in doğduğu ev olan Aşık Veysel Müzesi 1982 yılından bu yana her yıl birçok ziyaretçi ağırlamakta. Müze içinde Aşık Veysel'in yayımlanan eserleri,şiirleri, kişisel eşyaları, sazları ve fotoğrafları yer almakta. Müzeye girdiğiniz andan itibaren sizlere büyüleyici bir atmosfer sunulmakta. Sivrialan Köyü'nde her yıl 9-11 temmuz'da Aşık Veysel Aşıklar Bayramı  yapılmakta ve ilçenin girişinde Aşık Veysel Parkı'nda bulunan Aşık Veysel Heykeli sizleri karşılamakta.

 

Ulu Camii

Halk arasında Büyük Camii olarak bilinen Şarkışla Ulu Camii, kapısı üzerinde bulunan kitabesine göre 1669 yılında Üsküdarlı Mehmet Efendi tarafından yaptırılmıştır. Günümüzde ibadete açık olan bu cami, Şarkışla ilçe merkezinin en eski yapısıdır. 1900 yılında Hacı Hasan Sami Paşa tarafından onarılmış ve camini ilk yapısı büyük ölçüde değiştirilmiştir. İlk yapımında dikdörtgen planlı ve ahşap çatılı olduğu bilinen cami bugün kuzey-güney doğrultusunda uzanan dikdörtgen planlıdır. Caminin kuzeyinde bulunan bir son cemaat yeri ile kuzeybatısında da minaresi bulunmaktadır. Cami, dört ayakla ve bu ayakların birbirleri ile duvarlarla, kemerlerle ayrılmasıyla dört parçaya bölünmüştür. Bu bölümlerin üzeri Osmanlı Ulu cami plan tiplerinde olduğu gibi kubbelerle örtülmüştür. Bu kubbelerden ortadaki kubbe diğerlerinden daha yüksek, büyük ve sekizgen kasnaklıdır.  Minaresi ise kesme taş kaide üzerine yuvarlak gövdeli ve tek şerefelidir.

 

Ortaköy Çermiği

Şarkışla ilçesinin Akçakışla bucağına bağlı Alaman Köyü sınırları içinde yer alan Ortaköy Çermiği, ilçe merkezine 30 kilometre uzaklıkta bulunmakta. Oldukça kükürtlü suları içilmeye uygun olmamasının yanında birçok rahatsızlığa iyi gelmekte. Kükürtlü suyun, romatizma, eklem hastalıkları, bağırsak sistemindeki bozukluklar, idrar yolu hastalıkları ve kadın hastalıklarına iyi geldiği bilinmekte. Sıcaklığı 36 °C ve debisi 24,5 Lt/sn olan termal suyun bulunduğu alanda biri açık olan iki havuz ve eski bir konaklama tesisinin dışında başka bir tesis bulunmamakta.

 

Alaman Çermiği

Şarkışla ilçesinin Akçakışla bucağına bağlı Alaman köyü sınırları içinde bulunan Alaman Çermiği, fazlasıyla kükürt bulunduran şifalı suyu daha çok cilt hastalıkları ve cilt güzelliği için tercih edilmekte. İlçe merkezine 33 kilometre uzaklıkta bulunan kükürtlü suyun sıcaklığı 37 °C, termal kaynağın debisi ise 4 Lt/sn'dir. Burada inşa edilmiş tek bir havuz vardır ve başka bir tesis bulunmamaktadır. 

 

Şarkışla'da Ne Yenir?

93 Harbi sırasında Kars ve Erzurum'dan Şarkışla'ya yerleştirilen insanlar kendi kültürlerini de beraberinde getirdiklerinden, o kültürlere ait birçok yemek, bütün Şarkışla'da kabul görmüş ve yöre halkının evlerinde pişen leziz yemeklere dönüşmüştür. Yerli halkın da, Sivas’ın diğer bölgelerinden çok değişik olmasa da, kendine has yemekleri bulunmakla birlikte geniş bir yelpazeye sahip mutfak kültürü oluşmakta. Kendine has yemekleri ise doyurucu bir çorba olan Kesme aşı, genellikle misafir geleceği zaman yapılan Baviko, birkaç kuruyemişin muhteşem buluşması olan Kelle tatlısı, değişik sunumuyla Sirok gömme, Pezik, pancar dallarından yapılan dal turşusu, Sivas katmeri, Sivas ketesi, sebze kullanımıyla kendine has bir lezzeti olan Sivas kebabı, baharatsız olması en önemli özelliği olan Sivas köftesi ve ıspanağa benzeyen madımak bitkisinden yapılan madımak yer almaktadır. İlçenin bağlı olduğu Sivas'ın mutfak kültürü bu lezzetlerin yanında tadına doyamayacağınız daha pek çok çeşidiyle de sizleri beklemekte. 

 

Şarkışla'dan Ne Alınır?

Sivas'tan ve Şarkışla ilçesinden kendinize ve sevdiklerinize satın alabileceğiniz yöreye ait birçok el sanatı ürünü bulunmakta. Ülkemizin halıcılığında olduğu kadar dünya halı sanayinde de seçkin bir yeri bulunan Sivas halıları Selçuklu devrinden beri süregelen bir geleneğin ve özgün bir çalışmanın ürünüdür. Sivas halılarının en belirgin özellikleri ise kullanılan ipliğin inceliği, iç boyamalarının orijinalliği, dokumadaki ustalık, ilmek sayısı fazlalığı ve üzerindeki motif, desen ve renk uyumunun ahengidir. Bölgenin geleneksel el sanatları arasında yer alan ve ülke genelinde bilinen Şarkışla kilimi ise altıgen, akrep, çengel, eli belinde, göz motifi, koç boynuzu, koç başı, kurt ağzı, kurt izi, nazarlık ve su yolu gibi motifleriyle bilinmekte. Her bir motifin ayrı anlam taşıdığı Şarkışla kiliminde, akrep motifi, dış tehlikelerden koruduğuna inanılarak dokunmakta ve eli belinde motifi dişiliği simgelemekte. Eli belinde motifi analık ve doğurganlığın yanı sıra, uğur, bereket, kısmet, mutluluk ve neşeyi de sembolize etmekte. Ayrıca Sivas kilimlerinin tümüyle yünden dokunması, çözgünün sık olması ve çözgüde düğüm ya da eklemlerden özenle kaçınılması değerini artıran özelliklerdir. Siz de bu anlatmakla bitiremeyeceğimiz eşsiz kilimlerden satın alıp Şarkışla'dan hatıra edinebilirsiniz. 

Ağızlıkçılık veya Çubukçuluk ismiyle anılan el sanatının yapımında ise yörede germişek yada karamuk denilen bir ağaç kullanılır.

Kişisel kullanım yada satış için yapılan çubuklar günümüzde kalemlik, isimlik, tığ sapı, şamdan, minare maketi ve tükenmez kalem gibi hediyelik eşyaların yapımında kullanılarak turistik bir değer kazanmakta. Hayvan boynuzundan yapılan Kemik Tarakçılık ise günümüzde tarağın dışında toka, kaşık, bardak altı gibi hediyelik ürünlere dönüşmüştür. Azim ve sabrın sonucu ortaya çıkan vazo, levha, sandık, kolye, yüzük, küpe gibi gümüş işçiliği ürünleri, Sivas'ın ünlü kara saplı bıçakları ve çakıları yöreye ait diğer ürünler arasında. Son olarak  bitki, hayvan ve insan motifleri dokuyanın iç dünyasını yansıtacak biçimde işlenen çoraplar ve sırımlı ve tokalı olmak üzere iki cinsi bulunan çarıklar yöreye ait el sanatları arasında ve hediyelik eşya olarak satılmakta.

Uygulamada devam et
Seyahatlerinizi rezerve edip yönetmenin en kolay yolu
otelz-loader
Yükleniyor