Ayvalık

Ayvalık İlçesi, Balıkersir’in Ege Bölgesinde kalan Ege Denizi’ne kıyısı olan ilçesidir. Şeytan Sofrası, pek çok doğal güzellik, çok eski Rum ev ve yapılarına yönelik kültür turizmi oldukça gelişmiş durumdadır. İlçede 1900lü yıllardan öncesine ait 360 bina vardır. Bu özellikleri ile ilçe Ege adaları üzerinden gelen çok sayıda turisti yoğunlukla Midilli adasından olmak üzere, günübirlik olarak ağırlamaktadır. Alışverişin oldukça yoğunlaşması üzerine ilçede dükkân ve işletmelerin vitrin ve tabelalarında Yunanca yazılar çoğalmış durumdadır.

Ayvalık’ta Gezilecek Yerler

Şeytan Sofrası ilk akla gelen yerdir. Şeytan Sofrası, efsanesi ve doğal güzelliği ile Ayvalık merkezine sekiz kilo metre uzaklıkta olan bir tepedir. Muhteşem bir gün batımını bu tepeden izlemeden bölgeden ayrılmamalısınız. Poyraz, Öker, Büyükkuruada, Kaşık, Hasır, Yelken, Tavuk, Kamış, Güvercinada ve Yunanistan’ın Midilli Adası… Bu adaların oluşturduğu manzarayı Şeytan Sofrasından izlemek hayatta yaşanabilecek en muhteşem anlardan biridir.

Kilisenin kovduğu Pelenelope isimli bir Rum, bu tepeye yerleşir. Burada tek başına senelerce yaşar. Senelerden birinde, bölge halkı yaşanan kuraklığa Pelenelope’nin neden olduğuna inanır ve onu öldürmek için tepede toplanırlar. Pelenelope, gelenlere inanılmaz bir ziyafet sofrası hazırlamıştır. Açlık çeken insanlar, yiyeceklere saldırırlar. Pelenelope bu fırsattan yararlanarak kaçar.

Bir başka efsanede Zeus’un annesi İda, Zeus’u korumak için Şeytanı kovar. Bu şeytan 3 ayaklıdır. Ayaklarından biri hala İda Dağındadır. Bir diğer ayağı Midilli’de, son ayağı da Şeytan Sofrasındadır.

Ayvalık Otelleri

Babacan Otel: Ayvalık merkezindedir. Odaları şehir ve deniz manzaralıdır.

Olivera Resort Hotel: Sarımsaklı plajlarının bulunduğu mevkiidedir. Yeşilin ve mavinin tonları burada size huzur verecektir.

Kıvrak Butik Otel: Bu otel Cunda’da, inanılmaz bir deniz manzarası içinde sizi tatile davet ediyor.

Ayvalık otelleri her bütçeye göre tatil olanağı sunmaktadır. Turizmin yoğunlaştığı haziran, temmuz ve ağustos sezonunda bile şansınız olabilir. Ayvalık otel kültüründe başarılı örneklerle yoluna devam etmektedir. Ancak elbette yoğunlaşan ilgi nedeniyle erken rezervasyon önerisini yinelemek gerekir.

Plaj Önerisi

Özellikle Sarımsaklı Plajları ve Alibey Adası'nda ise deniz turizmi gelişmiştir.

Cunda ve Sarımsaklı, harika plajları ile ve tarihi dokusu ile sıra dışı güzellikte bir tatile sizi davet ediyor.